Коя е Катаржина Кобро? (Авангардният Пионер Скулптор)

Автор TechNerd  |  Личности  |  юни 1, 2023

Коя е Катаржина Кобро

Коя е Катаржина Кобро? 

Авангардният скулптор Катаржина Кобро от Полша бива известна фигура в конструктивисткото движение в страната.

Произведенията на Катаржина Кобро се противопоставят на естетизма и настояват за използването на ритъм в нейните пространствени композиции, както и интегрирането на научните постижения във визуалното изкуство.

Чрез смесване на пространствена композиция, сглобяеми части и търговски или стоки в скулптурите на Катаржина Кобро, тя изследва понятието за пространственост.

Биография на Катаржина Кобро

Въпреки че едва ли има запазени произведения на Катаржина Кобро, всички те имат висока естетическа стойност.

Тя бива една от най-известните жени художници от междувоенната епоха.

Тъй като толкова много от скулптурите на Катаржина Кобро – предимно ранните й творби – биват унищожени и са известни само чрез иконографския запис, бива необходимо да се пресъздадат някои от нейните произведения на изкуството след смъртта й, за да се разбере широчината на нейното изобретение и смелост.

Детство и Ранна Възраст на Катаржина Кобро

Катаржина Кобро бива със смесено потекло; майка й е рускиня, а баща й е от немско семейство, което се установява в Латвия.

Катаржина получава образованието си в Москва, но живее в Полша през по-голямата част от живота си.

Учи в 3-та женска варшавска гимназия, където творческите й способности вече са видими, преди да бъде евакуирана в Москва.

В гимназията, започва да създава скулптури и рисунки, първоначално от хляб, а впоследствие от гипс.

Не целият живот на Кобро е документиран; по-голямата част от него все още е забулен в мистерия, което налага някои ефективни спекулации, за да се установи истината.

В московска болница през 1916 г. тя най-вероятно се пресича с Wadysaw Strzemiski.

Тя посещава Училището по живопис, скулптура и архитектура в Москва от 1917 до 1920 г., което заменя Академията за изящни изкуства.

През 1918 г. тя става член на Профсъюза на художниците на град Москва, асоциация на ляво ориентирани художници, включваща Олга Розанова, Казимир Малевич, Владимир Татлин и Александър Родченко, всички от които вероятно са имали влияние върху произведенията на Катаржина Кобро.

Кобро се премества в Смоленск по време на третата си година на обучение, където работи на няколко случайни работни места.

Другата й сестра, Мария, остава в Москва, докато майка й, баща й и сестра й Виера се преместват в Рига едновременно.

Приятелството й със Стржемиски се разраства по това време и през 1920 г. тя се омъжва за художника.

И двамата са участвали в културната сцена на епохата; те ръководят клон на UNOVIS, поддържат връзка с хора като Малевич и Елиезер Лисицки и най-вероятно работят върху установяването на новите стандарти за руската култура и изкуство.

Ранна Кариера на Катаржина Кобро

Въпреки че оттогава е изгубена и всичко, което е останало от нея, е снимка, Кобро прави първата си скулптура през 1920 г.

Парчето е озаглавено Tos 75 – структура и комбинирани футуристични и кубистични компоненти с динамичен колаж от предварително изработено дърво, метал, парчета стъкло и корк.

Първата скулптура е свързана с пространствените реализации на Родченко и теорията за супрематизма на Малевич.

Произведението, което бива направено от елипсовидна форма, съединена от дървен куб, метален прът и съседен кубоид, изглежда се противопоставя на гравитацията.

По-късна Кариера на на Катаржина Кобро

Не е известно дали Кобро е създала някакви нови произведения през годините преди Втората световна война, които са посветени предимно на домакинството и грижите за децата.

През цялата война семейството постоянно е на път.

Когато Strzemiskis се завръщат в Лодз през 1940 г., те откриват, че изкуството, което са оставили в мазето на техния предвоенен апартамент, е унищожено от хората, които са живели там преди тях.

По-късно, през 1945 г., тя сама изгаря няколко от своите дървени резби, за да осигури храна на дъщеря си, която гладува.

Животът на Кобро след войната става все по-нестабилен.

Стржемиски се опита да й отнеме правото да се грижи за дъщеря им, но не успява.

Тя бива обвинена в „отклоняване от полската националност,“ получава присъда от шест месеца затвор и излиза едва след обжалване.

Освен това тя има ужасна болест, която в крайна сметка довежда до нейната смърт.

Голите тела от 1948 г. и пейзажите с пастели Siemiatycze са примери за нейни по-късни творби.

Скулптурата на Кобро е подкрепена от Акти.

Януш Загродски ги противопоставя на работата си от 20-те години на миналия век, Акти, подчертавайки по-мощната изразителност, монументалност и динамика на нейните по-нови картини.

Той обръща внимание на тяхната формална сложност и изработване, които са продукт на дръзкото изкривяване на човешкото тяло.

Той обаче подчертава и тяхната чувственост, която е характерна и за по-ранните й творби, въпреки че по-късните скулптури са по-кондензирани, по-прости и „почти класически.“

Това става ясно на първата следвоенна изложба на Кобро и Стржемиски, която се провежда в Лодз и Варшава в началото на 1956 г.

Теориите на Кобро за това как скулптурата и времето съжителстват, които биват напълно илюстрирани за първи път в полския конструктивизъм от 1973 г.

Арт Стил на Катаржина Кобро

Между ранните произведения и по-късните може да се види сложен маршрут, който показва развиващото се социално и артистично съзнание на художника.

Подобно на Стржемиски, естетическите теории на Кобро включват не само самото произведение на изкуството, но и съществуването и целта на изкуството извън сферата на творчеството.

В супрематизма „фонът е конструктивно пасивен аспект,“ според Стржемиски, но той се интересува от „пълното общуване на фона и формата в едно оригинално цяло“ или „постсупрематизъм.“

Кобро мислеше по същия начин, чиято цел беше да „конструира пространство.“

Разграничението между „чисто“ и „приложно“ изкуство бива отхвърлено и от двамата.

Често Задавани Въпроси Относно Катаржина Кобро

Коя е Катаржина Кобро?

Катаржина Кобро, известна фигура в полското конструктивистко движение, бива авангарден художник.

Произведенията на Катаржина Кобро се противопоставят на естетизма, като включват ритъм в нейния пространствен дизайн и включват научните постижения във визуалното изкуство.

Скулптурите на Катаржина Кобро изследват концепцията за пространственост чрез използване на пространствена композиция, сглобяеми части и търговия или стоки.

Какъв е полът на Катаржина Кобро?

Чудите ли се за пола на Катаржина Кобро?

Смята се, че Катаржина Кобро, един от най-добрите скулптори на всички времена, е транссексуална.

Тя никога не е била открита като индивид от различен пол или транссексуална, тъй като промяната на пола не е била възможна през 50-те години на миналия век.

Въпреки че произходът на слуха е неизвестен.

Причината може да е изражението на лицето й, което изглежда доста подобно на това на мъж.

Свързани теми, прочетете още: