Какво е Google Преводач с Камера и Как Работи?

Google преводач с камера

Google Преводач с Камера е иновативно приложение, което революционизира начина, по който се комуникира с хора от различни култури и езици. Този интелигентен инструмент използва напреднала технология на разпознаване на изображения и изкуствен интелект, за да осигури бърз и лесен превод на текст, заснет с камерата на вашия смартфон.

Неговата функция за бърз превод от камерата позволява на потребителите да виждат света на собствения си език, като насочат обектива на камерата на телефона към чуждия текст върху табели, менюта и др. Функцията беше добавена за първи път през 2015 г. и позволи на потребителите да превеждат 28 езика на английски.

С новата актуализация вече може да се превеждат 88 езика на повече от 100 езика, а езиците, които поддържа, включват арабски, хинди, малайски, тайландски и виетнамски.

Приложението вече има нов облик и е по-интуитивно за използване. Проблемът с трептенето на екрана е решен, което прави текста по-стабилен и по-лесен за разбиране.

Вече има три функции за превод от камера, разположени в долната част на приложението, включително „Instant,“ която превежда чужд текст, когато камерата е насочена към него.

„Сканиране“ позволява на потребителите да направят снимка и да използват пръста си, за да маркират текста, който искат да бъде преведен, а функцията “Импортиране“ им позволява да превеждат текст от снимки в галерията.

За да изпробвате подобрената функция за бърз превод от камера, изтеглете приложението Google Translate.

В тази статия ще изследваме как работи Google Преводач с Камера и как можете да го използвате за улеснение на вашите комуникации на пътя.

Как Работи Google Преводач с Камера?

Google Преводач с Камера използва комплексна комбинация от технологии, за да предостави бързи и точни преводи на текст от снимки. Ето основните стъпки, които приложението извършва:

 1. Разпознаване на Текста: Когато снимате изображение с камерата на вашето устройство, Google Преводач с Камера използва технология за разпознаване на текст, за да идентифицира и изолира текста от изображението.
 2. Превод на Текста: След като текстът е разпознат, приложението използва вградения си преводач, за да преведе текста от един език на друг. Това се осъществява благодарение на голяма база данни с преводи и използването на машинно обучение за подобряване на точността на преводите.
 3. Показване на Превода: Преводът се показва върху оригиналното изображение, което позволява на потребителя да вижда текста на живо, преведен на желания от него език.

Превод на Текст в Снимки с Google Преводач с Камера

Можете да превеждате текст от нови снимки и снимки от вашата галерия с приложението Google Translate.

 • На вашия телефон или таблет отворете приложението Translate
 • Изберете езика, на който и от който искате да превеждате
 • Долу вляво изберете език или кликнете върху “Откриване на език”
 • В долната част на текстовото поле кликнете върху “Камера”
 • За незабавен превод на целия текст кликнете върху “Instant”
 • За да преведете част от документа кликнете върху “Scan” и след това “Capture”
 • За да преведете текст от снимка, която вече сте направили, долу вдясно кликнете върху “Импортиране”
 • Маркирайте текста, който искате да преведете, или кликнете върху “Избери всички”

Google Преводач с Камера Автоматично Разпознава Езика

Когато пътувате в чужбина, особено в регион, в който се говорят различни езици, за хората може да бъде предизвикателство да определят езика на текста, който трябва да преведат.

От компанията “Google” са се погрижили за това – в новата версия на приложението да можете просто да изберете „Откриване на език“ и приложението автоматично ще открие езика и ще преведе.

Да кажем, че пътувате през Южна Америка, където се говорят и португалски, и испански, и срещате знак.

Приложението Translate вече може да определи на какъв език е знакът и след това да го преведе вместо вас на избрания от вас език.

Google Преводач с Камера Импортира Преведените Изображения на Вашето Мобилно Устройство

Google преводач с камера вече позволява на потребителите не само да сканират изображение и да превеждат текста, но и хората могат да запазват сканираните изображения.

Да кажем, че посещавате страна, в която не се говори английски, и възнамерявате да пътувате по един и същ път няколко пъти, като минавате покрай едни и същи улични или знаци отново и отново.

Защо да искате да се занимавате с превеждането на едно и също нещо отново и отново?

Вие не бихте. И сега? Не е нужно.

Просто изтеглете вашите преведени изображения на вашето устройство.

Помогнете за подобряване на разпознаването на текст

Снимките, които сканирате и импортирате в Google Translate, се изпращат на Google за разпознаване на текст.

Можете да изберете да позволите на Google да запази изображенията за бъдещо подобряване на продукта.

За да включите или изключите „Подобряване на въвеждането от камерата“ изпълнете следните съпки описани по-долу.

 • На вашия телефон или таблет отворете приложението Google Translate
 • Кликнете върху “Меню” и след това върху “Настройки” и след това “Използване на данни”
 • Може да включите или изключите “Подобряване на въвеждането на камерата”

Кои Технологии Захранват Моменталната Камера на Google Translate?

Имайки предвид актуализациите на приложението, може би се чудите как Google Translate може да прави това, включително кои технологии използва технологичният гигант.

Накратко, има много високотехнологични функции, по-специално машинно обучение, изкуствен интелект, компютърно зрение, обработка на естествен език.

Незабавната камера на Google Translate има технология за невронен машинен превод, вградена директно в нея.

Невронният машинен превод е подход към машинния превод, който функционира чрез използване на изкуствени невронни мрежи за предсказване на вероятността от поредица от думи, като обикновено моделира цели изречения в един интегриран модел.

Като аспект на машинното обучение, невронният машинен превод осигурява по-силни и по-добри преводи за функцията за моментална камера, като дава по-естествено разбиране на текста на избрания от потребителя език.

Използва се обработката на естествен език, за да направи разбирането на езика по-плавно и нероботизирано.

Колко Точен е Google Translate?

В скорошно проучване Google Translate имаше около 85% процента точност. Въпреки че това може да изглежда като висок процент, представете си, ако 15% от работата ви е преведена неправилно.

Google Translate работи, като използва алгоритъм, наречен статистически машинен превод. Google Translate разбива въведеното на думи или фрази. В този момент, приложението сравнява тези думи или фрази с тези в своята база данни.

След това Google Translate използва най-често използвания превод, което може да причини неточности.

Съвети Когато Използвате Google Преводач с Камера

Съвет 1: Преди да превключите в режим на камера, е полезно да се уверите, че сте избрали правилният език.

Съвет 2: За най-добри резултати трябва да осигурите подходящо осветление и текстът да е правилно ориентиран.

Съвет 3: Google Translate и други инструменти за превод може да не са 100% точни, не разчитайте, че са перфектни. Те обаче могат да бъдат много полезни за разбиране на общата точка. Ще можете да разберете, че даден знак казва „влизането забранено“ или какви са съставките в менюто, но това няма да е надеждно за правилен превод на документи.

Съвет 4: Ако искате да влезете в този режим, кликнете върху иконата „Сканиране“ в долната централна част на екрана, когато сте в режим на бърз превод.

Съвет 5: Ако вече сте направили снимка, която включва текст, който искате да преведете, можете да я импортирате, като кликнете върху иконата „Импортиране“ в долния десен ъгъл на камерата.

Предимства на Google Преводач с Камера

 • Лесен за използване: Приложението е изключително лесно за използване и не изисква специални умения или обучение.
 • Бърз и Ефективен: Google Преводач с Камера предлага мигновени преводи, което го прави идеален за бързи ситуации, където времето е от съществено значение.
 • Голямо Покритие на Езици: Приложението поддържа широка гама от езици и продължава да добавя нови езици и функции.

Нашите Заключителни Мисли Относно Google Преводач с Камера

Google Преводач с Камера е иновативно и полезно приложение, което прави комуникацията с хора от различни езикови и културни фонове по-лесна от всякога. С използването на напреднала технология, това приложение предлага бързи и точни преводи от текст, заснет с камерата на вашия смартфон.

Независимо дали сте на път или в чужбина, Google Преводач с Камера е незаменим инструмент за улесняване на вашия опит в комуникацията с хора от целия свят.

Фото кредит: cogdogblog, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Свързани теми, прочетете още: