Кой е Създателя на Фейсбук? (История на Фейсбук)

Кой е Създателя на Фейсбук

Фейсбук е основана през 2004 г. от Марк Зукърбърг, Едуардо Саверин, Дъстин Московиц и Крис Хюз, когато всички са били студенти в Харвардския университет.

Фейсбук стана най-голямата социална мрежа в света с близо три милиарда потребители към 2021 г., като около половината от този брой използват Фейсбук всеки ден.

Седалището на компанията е в Менло Парк, Калифорния.

Как Започва Всичко с Фейсбук?

Компанията има сложна ранна история.

Всичко започва в Харвардския университет през 2003 г. като Facemash, онлайн услуга за студенти, с цел студентите да си публикуват снимки и да се харесват на своите състуденти.

Само два дни след създаването на услугата, тя е затворена.

Въпреки краткото  съществуване на приложението, 450 души се регистрират във Facemash.

Този успех накара Зукърбърг да регистрира URL адреса http://www.thefacebook.com през януари 2004 г.

След това той създава нова социална мрежа на този адрес със състудентите си Саверин, Московиц и Хюз.

Социалната мрежа Thefacebook.com стартира през февруари 2004 г.

Студентите от Харвард, които сa се регистрирали за услугата, са можели да публикуват свои снимки и лична информация за живота си, като графика на класовете си и клубовете, към които принадлежат.

Популярността му нараства и скоро на студенти от други престижни училища, като университетите Йейл и Станфорд, могат да се присъединят.

До юни 2004 г. повече от 250 000 ученици от 34 училища използват платформата и през същата година големи корпорации като компанията за кредитни карти MasterCard започва да плаща за реклами на сайта.

Как се Развива Фейсбук?

2005 година се оказа ключова за компанията.

Платформата става просто Фейсбук и въвежда идеята за „тагване“ на хора в снимки, които се публикуват на сайта.

С етикети хората идентифицират себе си и другите в изображения, които могат да се видят от други приятели във Фейсбук.

Платформата позволи на потребителите да качват неограничен брой снимки.

През 2005 г. на гимназисти и студенти в университети извън Съединените щати бе разрешено да се присъединят към услугата.

До края на годината има шест милиона активни потребители месечно.

През 2006 г. Фейсбук отваря членството си не само за ученици, а за всеки на възраст над 13 години.

Както предвижда Зукърбърг, рекламодателите успяват да създадат нови и ефективни взаимоотношения с клиентите.

Например през същата година производителят на домакински продукти Procter & Gamble привлича 14 000 души.

Този вид директно рекламиране в такъв голям мащаб не беше възможно преди Фейсбук и повече компании започнаха да използват социалната мрежа за маркетинг и реклама.

Историята на Фейсбук до Наши Дни

Фейсбук насърчава разработчиците на софтуер от трети страни да използват услугата.

През 2006 г. от Фейсбук пуснаха свой интерфейс за програмиране на приложения (API), така че програмистите да могат да пишат софтуер, който членовете на Фейсбук могат да използват директно чрез услугата.

До 2009 г. разработчиците са генерирали около 500 милиона долара приходи за себе си чрез Фейсбук.

Компанията също печели приходи от разработчици чрез плащания за виртуални или цифрови продукти, продавани чрез приложения на трети страни.

До 2011 г. плащанията от една такава компания, Zynga Inc., разработчик на онлайн игри, представляват 12 процента от приходите на компанията.

През февруари 2012 г. Фейсбук стана публична компания.

Първичното публично предлагане (IPO) през май събра 16 милиарда долара, което му дава пазарна стойност от 102,4 милиарда долара.

За разлика от това, най-голямото IPO на интернет компания досега беше това на компанията Google Inc., която набра 1,9 милиарда долара, когато стана публична през 2004 г.

До края на първия ден от търговията на акциите, притежанията на Зукърбърг бяха оценени на повече от 19 милиарда долара.

През октомври 2021 г. Фейсбук обяви, че променя името на своята компания майка на Meta Platforms.

Промяната на името отразява акцента върху „метавселената,“ в която потребителите ще взаимодействат в среди на виртуална реалност.

Кой е Марк Зукърбърг?

Марк Зукърбърг е самоук компютърен програмист и съосновател, председател и главен изпълнителен директор на Meta (META), известна преди като Фейсбук.

Богатство и Филантропия

Доста шум се вдигна заради филантропията на Зукърбърг, включително дарението му от 100 милиона долара през 2010 г. за подпомагане на училища в Нюарк, Ню Джърси.

През 2014 г. изданието Philanthropy класира Зукърбърг и Чан за най-щедрите американски дарители за предходната година, след като те дариха 18 милиона акции на Фейсбук към Фондацията на общността на Силиконовата долина, в Маунтин Вю, Калифорния.

На 1 декември 2015 г. Зукърбърг и Чан публикуваха писмо до дъщеря си Макс, в което обявиха създаването на инициативата на Чан Зукърбърг, „за да се присъединят към хората по целия свят за напредване на човешкия потенциал и насърчаване на равенството за всички деца в следващото поколение.”

В публикацията Марк и Чан казаха, че „първоначалните области на фокус ще бъдат персонализирано обучение, лечение на болести, свързване на хора и изграждане на силни общности“ и че „ще дадем 99% от нашите акции във Фейсбук – в момента около 45 милиарда долара – по време на нашия живот, за да напредне тази мисия.”

Какво е Паричното Състояние на Марк Зукърбърг?

Към 10 юни 2022 г. нетното състояние на Марк Зукърбърг е оценено на 68,2 милиарда долара.

Той заслужи богатството си като основател и най-голям акционер в Meta (бивш Фейсбук).

Прави ли Марк Зукърбърг дори 1 долар на година?

Технически Марк Зукърбърг получава заплата от 1 долар на година във Фейсбук.

Богатството му обаче е свързано с акциите на Meta (бивш Фейсбук), понеже той е най-големият акционер, което го прави един от най-богатите хора в света.

Интересни Факти за Марк Зукърбърг

  • Марк Зукърбърг е самоук компютърен програмист и съосновател, председател и главен изпълнителен директор на Meta (бивш Фейсбук).
  • Според Bloomberg нетното състояние на Зукърбърг към 10 юни 2022 г. е било около 68,2 милиарда долара.
  • Фейсбук има 2,93 милиарда активни потребители месечно към първото тримесечие на 2022 г., което я прави най-голямата социална мрежа в света.
  • През 2015 г. Зукърбърг и съпругата му основават фондацията на Чан Зукърбърг с цел предоставяне на „персонализирано обучение, лечение на болести, свързване на хора и изграждане на силни общности.“
  • През април 2018 г. Зукърбърг свидетелства на Капитолийския хълм за използването на потребителска информация от Фейсбук, включително споделянето на информация на 87 милиона потребители с Cambridge Analytica.

Заключение

Основно Марк Зукърбърг е създателя на Фейсбук като стартира Фейсбук от стаята си в общежитието, превръщайки го в една от най-големите компании в света.

Чрез Фейсбук и множеството си придобивания, като Instagram и WhatsApp, Зукърбърг контролира по-голямата част от начина, по който потребителите възприемат съдържание и взаимодействат помежду си.

Снимка: Anthony Quintano from Westminster, United States, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Свързани теми, прочетете още: