Коя е Първата Снимка в Инстаграм? (Не е на Храна)

Първата Снимка в Инстаграм

Историята на възхода на Instagram е като приказка от Силиконовата долина, като компанията набира зашеметяваща скорост само за няколко кратки месеца.

Разработката на приложението за споделяне на снимки и видео в социалните медии отнема само осем седмици на софтуерните инженери, преди да бъде пуснато в мобилната операционна система на Apple през октомври 2010 г.

За по-малко от две години Facebook (META) придобива компанията за 1 милиард долара в брой.

Но, като всички добри приказки, процесът включва много обрати, неуспехи и успехи, конфликти и доза случайни събития.

Кога е Пуснат Instagram?

Instagram стартира на 6 октомври 2010 г., като първоначално е достъпен само за iOS.

Приложението достига един милион регистрирани потребители само за два месеца и милиард потребители до 2018 г.

С Каква Първоначална Цел е Създаден Instagram?

Първоначално Instagram е приложение за споделяне на снимки, което включва няколко филтъра и подобрения за снимки, направени на мобилен телефон.

То комбинира функции от популярното тогава приложение FourSquare, чрез което потребителите могат да маркират снимки с хора, местоположения или друга информация, която да споделят.

Създателят му Кевин Систром казва, че е разработил приложението поради любовта си към фотографията.

Как Instagram Става Толкова Успешна Платформа?

Фокусът на Instagram върху споделянето и коментирането на снимки довежда до бързото набиране на потребители и маркетинг от уста на уста, тъй като потребителите насърчават своите приятели и семейство да се присъединят.

Неговият прост интерфейс и популярни функции също го направиха широко харесван.

Тази комбинация накара потребителите, които са известни, да минават през много публикации и да станат пристрастени, в известен смисъл, към използването на приложението.

Платформата достига голям успех, доста бързо, спечелвайки един милион потребители през първите няколко месеца.

Някои експерти казват, че е създадена в идеалния момент.

„Instagram дойде в момент, когато имахме две неща, които не бяха добре обединени,“ казва д-р Бърни Хоган, който изследва социалните медии повече от 15 години.

„Имаше приложения за редактиране на снимки и приложения за социално споделяне. По това време мобилният Facebook не беше много добър и Twitter нямаше възможност да споделя снимки толкова добре,“ казва той.

„Instagram се озова точно по средата между това да има снимки и да позволява споделяне.“

Освен това стартира във време, когато мобилната фотография става все по-популярна и може дори да са се възползвали от сравнително ниското качество на ранните телефонни камери.

„Много хора използваха смартфони, но вградените камери бяха боклук,“ казва Джемайма Гибънс, консултант по социални медии в Лондон. „Instagram беше страхотен начин да направите тези лоши снимки да изглеждат добре – и да добавите свой личен привкус отгоре.“

„Те стартираха в точното време,“ казва тя. „Широколентовият достъп беше по-всеместен, хората получаваха по-високи скорости на изтегляне, а мобилните устройства ставаха по-умни. Те достигнаха вълната.“

Първата Снимка в Инстаграм

Историята, доста подходящо, започва със снимка на куче. 

Снимката на Кевин Систром на бездомно куче, седнало близо до щанд за тако в Мексико, е първата снимка в Инстаграм.

Това е Първата Снимка в Инстаграм
Това е Първата Снимка в Инстаграм (източник)

Съоснователят на приложението го озаглавява като „тест“ и го качва няколко месеца преди идеята му да бъде пусната пред обществото на 6 октомври 2010 г.

„Ако знаех, че това ще бъде първата снимка в Instagram, щях да се постарая малко повече,“ казва Кевин Систром по-късно.

Първата снимка в Инстаграм – която е харесана повече от 93 000 пъти – е кулминация на идеята, която той формира с Майк Кригер, когото среща, докато учи в Станфордския университет.

Двамата се вдъхновявали от споделените си интереси към технологиите и фотографията и след като изоставят прототип на приложение, което разработват дотогава, стартират Instagram като лесен начин за споделяне на добре изглеждащи, редактирани снимки.

Развитието на платформата Инстаграм

След като компанията стартира с бърз успех.

В рамките на две години повече от 50 милиона потребители се присъединяват към приложението и през 2012 г. е закупено от Facebook за $1 милиард.

Неговият нестихващ растеж продължава година след година и през юни г-н Систром разкрива, че приложението е достигнало един милиард потребители.

Приложението продължава да се развива, въвеждайки редица функции, които привличат нови потребители и променят начина, по който хората го използват.

Нови подобрения на Инстаграм

Най-значимата му промяна е въвеждането на Stories, което позволява на хората да публикуват и гледат временни видеоклипове.

Също така Инстаграм въведе набор от ефекти.

И двете са функции, които неговият конкурент Snapchat представи първи – и експертите казват, че въвеждането им е хитър ход.

„Instagram се справи добре, като умело взе най-добрите функции от конкурентите, като същевременно избягва лошите,“ казва г-жа Гибънс. „Но основният продукт изглежда като относително непроменен, което е чудесно за потребителите.“

Въвеждането на Stories промени играта, което доведе до това, хората да публикуват по-често, казва експертът по социалните медии Джоди Кук.

„Това със сигурност направи Instagram част от нечие ежедневие,“ добавя тя. „По същество превръща всеки акаунт във влог, докато преди беше по-скоро като портфолио.“

„За потребителите, особено знаменитостите или тези с развит профил, те успяха да споделят по-лично и по-малко изпипано съдържание, защото то щеше да бъде там само за 24 часа.“

Тайната за успеха на Инстаграм

Важна част от успеха на Instagram е способността му да привлича тези знаменитости, които от своя страна привличат голям брой последователи.

Най-следваните акаунти включват тези на Селена Гомес (143 милиона последователи), футболистът Кристиано Роналдо (142 милиона) и певицата Ариана Гранде (129 милиона).

„След като знаменитостите започнаха да се присъединяват, хората се чувстваха сякаш ги познават на различно ниво, защото не беше това, което списанията и вестниците публикуваха,“ казва Сам Бърджис, който съветва бизнеса относно използването на социални медии.

„Но това беше капитализирано от компаниите, които видяха, че имат пленена аудитория,“ казва той. Това означаваше, че Instagram бързо се превърна във важна платформа за реклама.

„Бизнесът има нужда от посланици и те откриха, че инфлуенсърите в Instagram [акаунтите с голям брой последователи, които рекламират продукти] са по-свързани с обществеността,“ казва той. „Това създаде много различен начин на маркетинг и реклама.“

„Беше лудост за някои фирми и знам, че някои са постигнали невероятни резултати от правенето на това.“

Г-н Бърджис казва, че възходът на инфлуенсърите е спомогнал за растежа на Instagram като цяло.

Заключение

Може да не е изненада, че първата снимка в Инстаграм е на бездомно куче.

В края на краищата Instagram се превърна в онзи сайт, където кучетата могат да станат знаменитости, тъй като Shiba Inu и едно постоянно усмихнато куче на име Tuna могат да се похвалят съответно с над 890 000 последователи и 870 000 последователи.

Свързани теми, прочетете още: