10-те Най-Добри Оризоварки през Тази 2024 Година

Най-Добри Оризоварки

Последвайте ни във Фейсбук!

Оризът, който е основна храна за много култури по света, е универсална съставка, която може да се използва в безброй ястия.

Перфектното приготвяне на ориз обаче може да бъде предизвикателство, особено ако нямате опит в кухнята.

Тук се намесват оризоварките.

Добрата оризоварка може да премахне догадките при готвенето на ориз, като гарантира, че всяко зърно е идеално сготвено и пухкаво.

Но при наличието на толкова много различни модели оризоварки може да е трудно да се ориентирате кой да изберете.

Ето защо съставихме това ръководство за десетте най-добри оризоварки на пазара.

Проучихме и тествахме редица различни модели, за да ви предложим нашите най-добри предложения.

Нашата селекция включва оризоварки на различни цени – от бюджетни варианти до модели от висок клас.

При избора си сме взели предвид фактори като скорост на готвене, лекота на използване и цялостно качество на оризоварките.

Съдържание

Какво Представлява Оризоварката?

Оризоварката е кухненски уред, който се използва за лесно и удобно готвене на ориз.

Това е устройство, което автоматично приготвя и поддържа оптимална температура за процеса на готвене.

Оризоварките са предназначени за готвене на различни видове ориз и за приготвяне на ястия като каша.

Процесът започва с измерване на правилното количество суров ориз и добавянето му във вътрешния съд на оризоварката заедно с подходящото количество вода.

След това оризоварката се настройва на желания режим на готвене и вътрешният съд се загрява.

Топлината загрява водата, а образувалата се пара сварява оризовите зърна.

След това оризоварката се изключва автоматично, когато оризът е готов, като го запазва топъл до сервирането му.

Най-Добри Оризоварки
10-те Най-Добри Оризоварки за Тази Година

Защо ми е Необходима Оризоварка?

Оризоварката е основен кухненски уред, който става все по-популярен през последните години.

Тя е удобен инструмент, който опростява процеса на готвене на ориз и ви позволява да приготвяте перфектен ориз всеки път.

С оризоварката вече не се налага да се притеснявате, че оризът ви ще прегори.

Това е универсален уред, който може да приготвя различни видове ориз, включително бял, кафяв и див ориз.

Освен това някои оризоварки се предлагат и с кошница за готвене на пара, която ви позволява да приготвяте зеленчуци, риба и други ястия с лекота.

Инвестирането в оризоварка може да ви спести много време и усилия в кухнята.

За разлика от традиционните методи за готвене, оризоварката е проектирана така, че да се изключва автоматично, след като оризът е сварен, което означава, че можете да се отдалечите и да я оставите да си свърши работата.

Освен това някои модели са оборудвани с функция за отложен старт, която ви позволява да настроите таймер за времето, когато искате оризът ви да е готов.

Това е особено полезно, ако имате натоварен график и искате да се приберете вкъщи с прясно приготвено ястие.

Като цяло, оризоварката е практичен и ефективен уред, който може да подобри вашето готвене и да ви избави от неприятностите при приготвянето на ориз.

10-те Най-Добри Оризоварки за Тази Година

За този списък с 10-те най-добри оризоварки избрахме продукти, които имат най-високи оценки и най-голям брой ревюта, които нашият екип успя да прочете и синтезира.

Въз основа на тази информация, ние подбрахме десет оризоварки, които да ви представим.

1. Оризоварка Russell Hobbs 27020-56

#1
Малка Оризоварка Russell Hobbs 27020-56
10
 • Мощност - 200 W
 • Капацитет - 600 гр.
 • Функции - Защита против прегряване
 • Тип програми - Ориз

Russell Hobbs Small Rice Cooker 27020-56 е перфектното решение за приготвяне на вкусен ориз. С мощност от 200 W този кухненски уред е способен да приготви до 600 грама ориз, който ще бъде готов за консумация за много кратко време.

Оризоварката е снабдена с функция за защита от прегряване, която гарантира безопасността по време на приготвянето на храната. Моделът има тип програма за приготвяне на ориз, която позволява бързо и лесно приготвяне на ястия с високо качество и вкус.

2. Оризоварка ECG RZ 11

#2
Оризоварка ECG RZ 11
10
 • Мощност - 400 W
 • Капацитет - 1 л. (макс 700 гр. ориз)
 • Функции - Термостат, Защита против прегряване, Запазване на топлината
 • Тип програми - Варене

ECG RZ 11 е оризоварка с мощност 400 W и капацитет 1 литър (максимум 700 грама ориз). Тя е оборудвана с термостат, система за защита от прегряване и функция за задържане на топлината.

Програмите, които тя предлага, са изключително подходящи за готвене на ориз. Всички функции на оризоварката са лесни за използване и предоставят много удобство на потребителя. Потребителите на ECG RZ 11 могат да се насладят на вкусен и перфектно приготвен ориз.

3. Уред за приготвяне на ориз и зеленчуци Decakila

#3
Уред за приготвяне на ориз и зеленчуци Decakila
10
 • Мощност - 1000 W
 • Капацитет - 2.8 литра
 • Брой тави - 2 (един в друг)
 • Функции -  Запазване на топлината
 • Тип програми - Ориз, Зеленчуци, Претопляне

Уред за приготвяне на ориз и зеленчуци Decakila е един от най-добрите инвестиции за вашата кухня. С мощност от 1000 W и капацитет от 2.8 литра, тази оризоварка е перфектна за готвене на различни видове храни.

Отличителната му черта е възможността за приготвяне на ориз на пара, зеленчуци и затопляне на ястия. Благодарение на допълнителната кошница можете да задушавате зеленчуци докато варите ориз. Също така, може да изпозлвате и еър фрайър с две кошници.

4. Малка Оризоварка ETA213990000 GRANO

#4
Оризоварка ETA213990000 GRANO
10
 • Капацитет - 1 литър
 • Мощност - 400 W
 • Функции - Запазване на топлината
 • Тип програми - Варене на ориз

Оризоварката ETA213990000 GRANO е удобен уред за готвене на ориз. С капацитет от 1 литър, той може да приготви достатъчно ориз за малка семейство или за единично използване. С мощност от 400 W той е достатъчно силен, за да приготви ориз на съвсем кратко време.

Тази оризоварка има функция за запазване на топлината, която позволява на готовия ориз да остане топъл за по-дълго време, без да го прегрява. Това е удобно, ако желаете да поддържате готовата храна топла до сервирането.

5. Оризоварка Tefal Classic RK102811

#5
Оризоварка Tefal Classic RK102811
10
 • Мощност - 500 W
 • Капацитет - 3 литра
 • Тип програми - Ориз
 • Функции -  Автоматично изключване, Таймер, Температурен контрол, Бързо загряване, Запазване на топлината, Противозалепваща основа

Оризоварката Tefal Classic RK102811 е отлично решение за всеки, който търси бърз и удобен начин да приготви вкусен ориз у дома. С мощност от 500 W и капацитет от 3 литра, той може да се използва за приготвяне на различни видове ориз, като бял, кафяв, див и други.

Освен това, той разполага с различни функции за приготвяне на ориз, като автоматично изключване, таймер, контрол на температурата, бързо загряване, поддържане на топлината и неклепваща основа.

6. Оризоварка Sencor SRM 0601BK

#6
Оризоварка Sencor SRM 0601BK
10
 • Мощност - 300 W
 • Капацитет - 600 гр.
 • Функции - Защита против прегряване, Запазване на топлината, Лесно почистване
 • Тип програми - Ориз, Варене

Sencor SRM 0601BK е оризоварка с мощност от 300 W и капацитет за варене на 600 грама ориз. Тя е оборудвана с функция за защита от прегряване, която гарантира безопасността и дълготрайността на уреда.

Освен това, оризоварката разполага със специална функция за задържане на топлината, която осигурява, че приготвеният ориз ще бъде горещ и вкусен, докато не бъде консумиран. Sencor SRM 0601BK е лесна за почистване благодарение на иновативния дизайн и материалите, използвани за производството на уреда.

7. Оризоварка Yato YG-04695

#7
Оризоварка Yato YG-04695
10
 • Капацитет - 16.5 литра 
 • Тип програми - Ориз, Варене

Оризоварката Yato YG-04695 е идеално решение за всеки, който желае да приготви вкусни и хранителни ястия без много усилия. С капацитет от 16,5 литра тя е подходяща за готвене на големи количества ориз, което я прави перфектна за семейства и ресторанти. 

Оризоварката разполага с програми за приготвяне на различни видове ориз и готвени ястия, което я прави универсално приложима в кухнята. Технологията на оризоварката Yato YG-04695 позволява да приготвяте ориз бързо и лесно.

8. Оризоварка Cecotec RiceFusion 7000 Inox

#8
Оризоварка Cecotec RiceFusion 7000 Inox
10
 • Мощност - 700 W
 • Капацитет - 1.8 литра (10 порции ориз)
 • Функции - Защита против прегряване, поддържане на топлината, лесно почистване
 • Тип програми - Идеален за готвене от всякакъв вид ориз, закуска с овесени ядки, супи
 • Включва тава за пара, с която можете да готвите други видове храни като зеленчуци, месо или яйца с вкусни резултати по най-здравословния начин

Оризоварката Cecotec RiceFusion 7000 Inox е перфектното решение за всеки, който обича да приготвя ориз бързо и лесно. С мощност от 700 W и капацитет от 1.8 литра (достатъчно за 10 порции ориз), този уред е идеален за приготвяне на всякакъв вид ориз, ястия от овесени ядки, супи и т.н. 

В допълнение, моделът разполага с функция за предпазване от прегряване и функция за поддържане на топлината, което го прави особено удобен за приготвяне на храна в напрегнатия ежедневен ритъм.

9. Оризоварка за 10 порции Kitchen Genie

#9
Оризоварка за 10 порции Kitchen Genie
10
 • Мощност - 400 W
 • Капацитет - 1.8 литра (10 порции ориз)
 • Функции - Защита против прегряване, Запазване на топлината
 • Тип програми - Ориз

Оризоварката Kitchen Genie е идеалното решение за заетите домакини, които искат да приготвят вкусна и здравословна храна за цялото си семейство. С мощност от 400 W тази оризоварка може да приготви до 1,8 литра ориз, което е достатъчно за 10 порции.

Това го прави перфектен за големите семейства или за хора, които обичат да приготвят по-голямо количество храна и да я използват през целия ден. Този уред за проготвяне на ориз е снабден с функции за защита от прегряване и задържане на топлината, които гарантират, че храната ще бъде винаги топла.

10. Оризоварка Tristar RK-6129

#10
Оризоварка Tristar RK-6129
10
 • Мощност - 900 W
 • Капацитет - 2.2 литра
 • Функции - Автоматично изключване, Запазване на топлината
 • Тип програми - Варене, Подгряване

Оризоварката Tristar RK-6129 е идеалният избор за всички любители на вкусната и здравословна храна. С мощност от 900 W, той е снабден с голям капацитет от 2,2 литра, което го прави подходящ за готвене на големи количества ориз.

Оризоварка Tristar RK-6129 е снабдена с допълнителни функции като автоматично изключване и запазване на топлината.

Как се Използва Оризоварка?

Първата стъпка е да измерите ориза и да го изплакнете добре.

Общото правило е да се използва една чаша ориз на всеки две чаши вода.

Изплакнете ориза в сито с фини решетки под течаща вода, докато водата се избистри.

По този начин се отстранява излишното нишесте и мръсотия и се гарантира, че свареният ориз е пухкав и не лепне. 

След изплакването поставете ориза в купата на оризоварката и добавете необходимото количество вода. 

След това включете уреда за готвене на ориз и натиснете превключвателя, за да започнете да готвите. 

Оризоварката ще се изключи автоматично, след като оризът е сварен. 

Преди да сервирате, оставете ориза да престои няколко минути в уреда за готвене на ориз. 

Използването на оризоварка е лесен и ефективен начин за приготвяне на перфектен ориз всеки път.

Как се Работи с Оризоварка?

Може да се чудите дали с оризоварка се работи лесно или трудно. Истината е, че оризоварката е изключително лесна за използване, дори за начинаещи готвачи.

Просто премерете необходимото количество ориз и вода, добавете ги в тенджерата и я включете.

Готварската печка ще свърши останалата част от работата, като се изключва автоматично, когато оризът е приготвен до съвършенство.

Процесът на Варене на Ориз в Оризоварка

Как се вари ориз (традиционен начин на варене срещу варене на ориз в оризоварка)?

Съществуват два основни начина за приготвяне на ориз – традиционният метод на котлона и използването на оризоварка. Тук са описани стъпките за всеки метод:

Традиционен метод на готвене:

За да сготвите ориз по традиционния начин използвайки тенджера и котлон, следвайте следните стъпки:

1. Изплакнете ориза в ситна цедка, докато водата се избистри.

2. В тенджера смесете ориза с вода в съотношение 1:2 (една чаша ориз към две чаши вода).

3. Оставете водата да заври.

4. Намалете котлона на ниска степен, покрийте тенджерата с плътно прилепващ капак и оставете да къкри за 18-20 минути.

5. Изключете котлона и оставете ориза да престои, покрит, още 5-10 минути.

6. Преди да сервирате, надупчете ориза с вилица.

Готвене на ориз в оризоварка:

За да сготвите ориз в оризоварка, следвайте следните стъпки:

1. Измерете желаното количество ориз и го изплакнете добре в цедка с фини мрежички, докато водата се избистри.

2. Добавете изплакнатия ориз в купата на уреда за готвене на ориз.

3. Добавете вода в купата на оризоварката в съответствие със съотношението ориз/вода, посочено в инструкциите на оризоварката (обикновено 1:1.5 дна чаша ориз към чаша и половина вода). Съотношението може да варира в зависимост от вида на ориза, който готвите.

4. Затворете капака на уреда за готвене на ориз и го включете.

5. Съдът за готвене на ориз ще се изключи автоматично, след като оризът е сварен. Оставете ориза да престои 5-10 минути след сваряването, за да може парата да продължи да се абсорбира в ориза.

6. Преди да сервирате, надупчете ориза с вилица.

Колко време се вари ориз (традиционен начин на варене срещу варене на ориз в оризоварка)?

При традиционния метод на готвене оризът обикновено се приготвя за около 18-20 минути на котлона в съотношение 2:1 вода/ориз.

При готвене на ориз времето за готвене може да варира в зависимост от вида на ориза и марката на готварската печка.

Повечето оризоварки обаче имат функция за автоматично изключване и могат да приготвят ориза за около 20-30 минути.

Ориз-вода съотношение (традиционен начин на варене срещу варене на ориз в оризоварка)?

Традиционното съотношение между ориза и водата при готвене на ориз на котлона обикновено е 1:2 (една част ориз към две части вода).

При използване на оризоварка обаче съотношението може да варира в зависимост от вида на ориза и инструкциите на производителя.

Обикновено съотношението за готвене на ориз е 1:1,5 (една част ориз към една и половина части вода).

Винаги се препоръчва да се следват инструкциите, предоставени от производителя, за постигане на най-добри резултати.

Каква е Средната Цена на Оризоварка (Rice Cooker Цена)?

Средната цена на една оризоварка варира в зависимост от марката, размера и включените функции.

Основните модели могат да се намерят на цена от 50 лв, докато по-усъвършенстваните модели с допълнителни функции могат да струват до 200 лв.

Когато се разглежда средната цена на оризоварка, е важно да се вземат предвид нуждите на потребителя.

За тези, които готвят ориз само от време на време, може да е достатъчен и по-рентабилен един базов модел.

За тези обаче, които често готвят ориз или желаят допълнителни функции, като например множество настройки за готвене или възможност за готвене на други зърнени култури, инвестицията в по-скъп модел може да си заслужава. 

Какви са Мненията на Хората Използващи Оризоварки?

Въз основа на проучвания и отзиви, хората, които използват оризовари, имат като цяло положителни мнения.

Те оценяват удобството и лекотата на използване, постоянните резултати и възможността за приготвяне на различни видове ориз.

Някои потребители оценяват и допълнителните функции, предлагани от по-усъвършенстваните оризоварки, като таймери, кошници за пара и функции за затопляне.

Кои Хора Изпозлват Най-Често Оризоварки?

Оризоварките се използват от широк кръг хора, включително такива, които се хранят с различни диети и имат различен начин на живот.

Някои примери включват заети хора, които искат да спестят време в кухнята, студенти, които се нуждаят от лесен начин за приготвяне на храна, и хора, които се наслаждават на различни видове кухня, в която оризът се използва като основна съставка.

Рецепти за Оризоварка

Сега ще ви предоставим една наша любима рецепта за оризоварка.

Да, в оризоварките могат директно да се правят ястия с ориз.

Рецепта за Мляко с Ориз в Оризоварка

Подготовка:

 • Време за подготовка 10 мин.
 • Време за готвене 20 мин.
 • Общо време 30 мин.
 • Порции 4 порции

Съставки

 • 4 чаени чаши вода
 • 2 чаени чаши суров бял ориз
 • 2 супени лъжици масло
 • 4 чаени чаши пълномаслено мляко
 • 2 чаени чаши кристална кафява захар
 • 3 пакетчета ванилия
 • канела за поръсване (по желание на консумиращия)

Начин на приготвяне:

Първо, оризът се измива многократно и след това се поставя в купата на оризоварката.

След това в отделна купа прясното мляко се смесва с кафявата захар и екстракта от ванилия и се разбърква, докато захарта се разтвори.

След това млечната смес се добавя към ориза заедно с около 4 чаени чаши вода и се разбърква, докато всичко се смеси добре.

След това оризовата печка се зарежда със сместа и се включва.

След като оризът се свари, той се разбърква, за да се провери дали няма излишна вода, и се добавя малко количество краве масло, докато е още горещо, за да се разтопи.

След това млякото с ориз се разпределя в малки купички, от които се получават приблизително 4 порции.

По желание може да се остави да се охлади 

За тези от вас, които обичат канела, може да поръсите след като сте разпределили млякото с ориз в купичките.

Изключително лесен и любим наш десерт – мляко с ориз в оризоварка!

Най-Добри Оризоварки Често Задавани Въпроси

Тук ще отговорим на най-често задаваните въпроси за оризоварките.

Какво Наричаме Rice Cooker?

Rice cooker наричаме оризоварка, която е кухненски уред за автоматично готвене на ориз, известен също като електрическа оризоварка.

Какво Наричаме Машина за Ориз?

Машината за ориз наричаме оризоварка.

Може ли да се Приготви Ориз на Пара в Оризоварка?

Да, ориз на пара може да се приготвя в оризоварка.

Какво е Уред за Варене на Ориз?

Уредът за варене на орзи се нарича оризоварка, Оризоварката е електрически кухненски уред, предназначен специално за готвене на ориз.

Тя работи с помощта на топлина и пара, за да сготви ориза в затворен съд.

Обикновено има подвижен вътрешен съд, който се пълни с ориз и вода и след това се поставя в готварската печка.

Оризоварката автоматично се загрява и сварява ориза, докато стане готов за консумация.

Оризоварката и Мултикукъра едни и същи уреди ли са?

Не, оризоварката и мултикукърът не са един и същ уред.

Докато оризоварката е предназначена главно за готвене на ориз, мултикукърът е универсален уред, който може да се използва за приготвяне на различни ястия, включително ориз, супи, задушени ястия, печено месо и др.

Оризоварката и Уредите за готвене на пара едни и същи уреди ли са?

Не, оризоварките и уредите за готвене на пара не са едни и същи уреди.

Въпреки че и двата уреда използват пара за приготвяне на храна, оризоварките са специално предназначени за приготвяне на ориз и често имат вградена мерителна чаша и настройки за различни видове ориз.

Уредите за готвене на пара, от друга страна, са универсални уреди, които могат да се използват за приготвяне на различни храни, като зеленчуци, риба, месо.

Обикновено те имат няколко нива или кошници за едновременно приготвяне на различни храни на пара.

Някои уреди за готвене на пара имат и специален съд за приготвяне на ориз и варене на яйца.

В заключение, изборът на най-добрата оризоварка за вашите нужди може да бъде трудна задача, но е важно да вземете предвид фактори като капацитет, функционалност и издръжливост, преди да направите покупка.

Независимо дали сте самотен човек, или готвите за голямо семейство, има оризоварка, която може да направи живота ви по-лесен, а оризът – по-вкусен.

С възможностите, представени в тази статия, можете да намерите идеалната оризоварка, която отговаря на вашия бюджет и предпочитания.

Свързани статии, прочетете още: