Ревю на Гейминг Мишка Razer Basilisk Ultimate (от Геймър)

Ревю на Гейминг Мишка Razer Basilisk Ultimate

Като геймър, който цени бързината и комфорта, наскоро тествах безжичната гейминг мишка Razer Basilisk Ultimate. По-точно, от 17 месеца изпозлвам тази мишка и реших, че е време да направя едно подробно ревю написано изцяло на база личен опит и експертни познания.

Razer Basilisk Ultimate е премиум гейминг мишка от Razer. Тя има оптичен сензор, безжична връзка и ергономичен дизайн.

Ето разбивка на моя опит с Razer Basilisk Ultimate, за да ви помогна да решите дали е правилното оръжие за вашия гейминг арсенал.

Първи впечатления, дизайн и качество на изработка

Първото ми впечатление, когато получих пакета и го разопаковах е, че опаковката е просто страхотна. Идва със специално място за мишката и докинг станция (ако поръчате този вариант със докинг станция).

Дизайна на мишката е изключително красив, особено с наличието на специалните 14 Chroma RGB подсветки. Мишката е направена за десничари и тежи 107 грама с размери 13 x 6 x 4.2 см, което е средно тегло и размер за гейминг мишка от висок клас. Има 11 бутона, които могат да се персонализират спрямо вашите предпочитания, като три от тях са разположени за по-голямо удобство до палеца.

Още при първото хващане на мишката се усеща ергономичният дизай и удобството от това да има две гумирани повърхности от двете страни на мишката (до палеца и срещуположната му страна).

тествана мишка
Безжична мишка Gaming Razer Basilisk Ultimate
4.8
 • Тип: Гейминг мишка
 • Резолюция (dpi): 20000 dpi
 • Бутони/скролер: 11
 • Интерфейс мишка: USB, Wireless
 • Технология: Wireless
 • Сензор: Оптичен
 • Цвят: Черен
 • Размери: 13 x 6 x 4.2 см
 • Тегло: 107 гр
Razer Basilisk Ultimate Дизайн и Качество на Изработка

А останалата част на Razer Basilisk Ultimate е направена от най-чистия и най-висок клас на PTFE – материал, използван за покриване на незалепващи тигани.

Първото ми впечатление за качеството на материалите и изработката определено говорят много защото тази марка Razer е сред най-изпозлваните сред геймърите.

Razer Basilisk Ultimate е мишка с висока производителност и прецизност

Razer Basilisk Ultimate се отличава с оптичния сензор Focus+ на Razer, който осигурява изключителна точност на проследяване до 20 000 DPI. Като с два бутона разположени до скол бутона може бързо да увеличивате или намаляте DPI-a. Като това се персонализира от софтуера Synapsis. 

При моите тестове в различни FPS игри, реакцията на мишката е бърза и прецизна, позволявайки прецизно прицелване до пикселно.

Безжичната технология Hyperspeed на Razer осигурява безпроблемна връзка, която според моите тестове е абсолютен конкурент на гейминг мишките с кабел. Не се забелязват никакви трептения или прекъсвания по време на интензивни игрови сесии.

Basilisk Ultimate предлага общо 11 програмируеми бутона, включително удобно разположени три бутони за палеца. Софтуерът Synapse на Razer позволява обширно персонализиране на функциите на бутоните и макросите, за да отговаря на вашия стил на игра.

Razer Synapse

Важно е да споменем, че тази безжична мишка идва с кабел, което ви позволява да я свържете към лаптоп или компютър чрез кабел. Същият този кабел може да се изпозлва за свързване на докинг станцията към лаптоп или компютър. Докинг станцията се изпозлва за зареждане на мишката.

Комфорт и ергономичност

Една от най-любимите ми характеристики свързан с комфорта на Basilisk Ultimate, които отличават тази мишка от други мои любими мишки, като например Logitech G305 Lightpeed, са текстурираните гумени странични дръжки осигуряващи отличен захват, дори и при мокри длани.

Ергономичният и дизайн с подвижна опора за палеца (отделяща се) отговаря на различни размери на ръцете и стилове на хващане. С тегло 107 грама, мишката намира добър баланс между маневреност и приятно здраво усещане.

Basilisk Ultimate Комфорт и ергономичност

Уникални функции, които отличават Basilisk Ultimate от тълпата

Спрямо моят опит от използване на доста други гейминг мишки от висок клас, мисля, че следните функции са отличаващи за Razer Basilisk Ultimate.

тествана мишка
Безжична мишка Gaming Razer Basilisk Ultimate
4.8
 • Тип: Гейминг мишка
 • Резолюция (dpi): 20000 dpi
 • Бутони/скролер: 11
 • Интерфейс мишка: USB, Wireless
 • Технология: Wireless
 • Сензор: Оптичен
 • Цвят: Черен
 • Размери: 13 x 6 x 4.2 см
 • Тегло: 107 гр

Скрол бутон (scroll wheel resistance)

Уникалната функция на Basilisk Ultimate е съединителят за чувствителност на скрол колелото в движение. Това позволява бързо превключване между плавно, свръхбързо превъртане и прецизни, тактилни щраквания – идеално за навигация в менюта и избор на оръжие в играта.

Basilisk Ultimate Скрол бутон (scroll wheel resistance)

Бърз бутон за смяна на профилите

От долната страна на мишката, до бутона за включване и изключване се намира и бързият бутон за смяна на профилите, които предварително се персонализират през софтуера на Razer – Synapse.

Razer Basilisk Ultimate Бърз бутон за смяна на профилите

Живот на батерията

Razer заявява до 100 часа живот на батерията с едно зареждане. По време на моята употреба, тя отговори на това твърдение, предлагайки продължителни безжични игрови сесии без притеснение.

Батерията на Basilisk Ultimate е вградена и тя се зарежда чрез кабела, включен към нея или чрез докинг станция за зареждане на мишка.

Персонализираща RGB подстветка

Няма да скрия, че персонализиращата RGB подсветка е една от най-очарователните черти на Basilisk Ultimate гейминг мишка. Тя има 14 светещи зони, които могат да бъдат персонализирани чрез софтуера на Razer – Chroma Studio.

Basilisk Ultimate има персонализираща RGB подстветка

Програмируеми 11 бутона

Razer Basilisk Ultimate ви дава възможност да персонализирате 11 бутона чрез софтуера Razer Synapse 3.

Също така може да активирате до 5 конфигурации на профила от неговата бордова памет.

Basilisk Ultimate Програмируеми 11 бутона

Не без своите странности: потенциални недостатъци

Първият недостатък за който се сещам, е че Basilisk Ultimate е в премиум сегмента на пазара на безжични гейминг мишки. Което ще рече, че е значително по-скъпа мишка от други конкурентни гейминг мишки, като например тези на Logitech.

Другото нещо, което може да ви отблъсне е, че тази мишка зависи доста от софтуера на Razer (който е напълно безплатен). Обширната персонализация на мишката Basilisk Ultimate разчита на софтуера Synapse на Razer, който може да се стори твърде сложен за някои потребители.

Моят личен опит беше изключително приятен от лесното боравене със Chroma Studio. Със някои части от софтуера на Synapsis изпитвах затруднения, защото понякога бъгваше и не разпознаваше устройството или се губеше връзката между мишката и лаптопа. Но след няколко опита, успях без проблем да настроя профилите. Така че, бъдете търпеливи с тази част.

Моята присъда: да я закупите или не?

Razer Basilisk Ultimate е първокласна безжична гейминг мишка, която предлага изключителна производителност, комфорт и множество опции за персонализиране. Уникалният съединител за скрол колело и дългият живот на батерията са нейните топ акценти.

Докато цената може да е пречка за някои, за сериозните геймъри, търсещи надежден безжичен спътник, пълен с функции, Basilisk Ultimate е силен претендент в тази категория.

тествана мишка
Безжична мишка Gaming Razer Basilisk Ultimate
4.8
 • Тип: Гейминг мишка
 • Резолюция (dpi): 20000 dpi
 • Бутони/скролер: 11
 • Интерфейс мишка: USB, Wireless
 • Технология: Wireless
 • Сензор: Оптичен
 • Цвят: Черен
 • Размери: 13 x 6 x 4.2 см
 • Тегло: 107 гр

За кого е предназначена безжичната мишка Basilisk Ultimate?

Както вече споменах, Razer Basilisk Ultimate е геймърска мишка от висок клас и не всеки има нужда от подобно оръжие. Според мен, ако попадате в някоя от трите категории по-долу, тогава бихте имали полза от тази мишка. Пробвайте Basilisk Ultimate ако:

 • Геймъри, които ценят прецизното прицелване и бързата реакция в FPS и динамични игри.
 • Потребители, които ценят комфорта и ергономичността за продължителни игрови сесии.
 • Играчи, които се радват на обширни опции за персонализиране на бутони и макроси.
 • Програмисти или хора, които работят дълги часове пред компютъра, използват много клавишни комбинации за бърз достъп и ергономичният дизайн на мишката е от съществено значение за предотвратяване на умора в китката.

Basilisk Ultimate по-добра мишка ли е от Razer Basilisk V3?

Razer Basilisk V3 PRO и Razer Basilisk Ultimate са две висококачествени безжични гейминг мишки, които предлагат различни характеристики и функционалности. В зависимост от вашия бюджет, стил на игра и предпочитания за допълнителни функции, едната може да бъде предпочетена пред другата.

Ето някои от ключовите разлики между двете мишки:

Razer Basilisk V3 PRO:

 1. Поддържа безжична връзка посредством Razer HyperSpeed Wireless или Bluetooth.
 2. Има до 200 часа живот на батерията.
 3. Има 11 програмируеми бутони, което включва и настройки за DPI.
 4. Вграден сензор Razer Focus+ с до 26,000 DPI.
 5. Поддържа Razer Chroma RGB осветление.

Razer Basilisk Ultimate:

 1. Също така е безжична и използва Razer HyperSpeed Wireless технология.
 2. Има до 100 часа живот на батерията.
 3. Има 11 програмируеми бутони, включително настройки за DPI.
 4. Вграден сензор Razer Focus+ с до 20,000 DPI.
 5. Поддържа Razer Chroma RGB осветление.

Ако животът на батерията и по-високата DPI са важни за вас, може да предпочетете Razer Basilisk V3 PRO. Ако ви е важно по-дълготрайното време на използване на мишката между зареждания и ви харесва по-компактният дизайн, може да се насочите към Razer Basilisk Ultimate.

Алтернативнии гейминг мишки за разглеждане

Ако все пак искате да разгледате алтернативни гейминг мишки, ето две предложения, които са много сходни по характеристики до Razer Basilisk Ultimate.

 • Logitech G502 Lightspeed: Друга отлична безжична гейминг мишка, фокусирана върху персонализиране и програмируемост.
 • Glorious Model O Wireless: Лека опция за геймъри, които предпочитат минималистичен дизайн и се фокусират върху скоростта.

Не забравяйте, че най-добрата мишка зависи от вашите индивидуални нужди и предпочитания. Помислете за вашия бюджет, размер на ръката, стил на хващане и желани функции, преди да вземете окончателно решение.

Това ревю се основава на моя личен 17-ет месечен опит с гейминг мишката Razer Basilisk Ultimate. Спрямо опита и гейминг експертиза ми, смятам, че Basilisk Ultimate си струва инвестицията и няма да останете разочаровани.

тествана мишка
Безжична мишка Gaming Razer Basilisk Ultimate
4.8
 • Тип: Гейминг мишка
 • Резолюция (dpi): 20000 dpi
 • Бутони/скролер: 11
 • Интерфейс мишка: USB, Wireless
 • Технология: Wireless
 • Сензор: Оптичен
 • Цвят: Черен
 • Размери: 13 x 6 x 4.2 см
 • Тегло: 107 гр

Прочетете още статии: