Еър Фрайър с Две Кошници vs. Еър Фрайър с Една Кошница?

Еър Фрайър с Две Кошници vs Еър Фрайър с Една Кошница

Еър фрайъра или фритюрника с горещ въздух за мен не е просто поредният уред за готвене, който оставям в шкафа да събира прах.

За мен еър фрайърат е начин на живот. Независимо дали е с една или две кошници, фритюрникът с горещ въздух прави разликата между това дали ще поръчвам всеки ден храна, която нямам идея как и с какви съставки е сготвена и това всеки ден да имам добре приготвена, вкусна и здравословна храна на много ниска цена.

Ако сте заети или работещи хора, предприемачи (като нашия екип), имате деца, домашни любимци, семейства, то притежаването на еър фрайър е задължително. И наистина под задължително имам предивид задължително. Притежанието на еър фрайър ми е спестило толкова много време, че възвращаемостта на инвестицията в този уред се възвърна още на първата седмица от покупката му.

В тази кратка, но пък пълна с качествена информция (от личен опит) статия, ще сравним еър фрайър с две кошници срещу еър фрайър с една кошница, разглеждайки предимствата и недостатъците на всеки тип, както и факторите, които да вземете предвид преди да закупите един от двата модела еър фрайър.

Еър Фрайър с Две Кошници vs Еър Фрайър с Една Кошница
Еър Фрайър с Две Кошници vs. Еър Фрайър с Една Кошница

Еър Фрайър с Две Кошници vs. Еър Фрайър с Една Кошница

ХарактеристикаЕър фрайър с две кошнициЕър фрайър с една кошница
ВместимостПо-голямаПо-малка
ЦенаПо-високаПо-ниска
РазмерПо-голямПо-малък
ГъвкавостПо-високаПо-ниска
ЕфективностПо-високаПо-ниска
Тази таблица е базирана на средно статистически данни, възможни са отклонения при различните модели фритюрници с горещ въздух.

Плюсове и недостатъци на еър фрайър с две кошници:

Лично аз и моето семейство предпочитаме да използваме еър фрайър с две кошници. По такъв начин можем да готвим доста по-големи порции храна и в едно и също време да готвим различна храна.

Например, пилешко месо в едната кошници и картфоки или друг вид зеленчуци в другата кошница. Всяка кошниа може да се настрои да готви различна храна независимо от другата кошница. 

Повечето фритюрници с горещ въздух с две кошници имат и функцията “smart match,” която ви позволява с един натиск на бутон да приложите едни и същи характеристики на готвене и за двете кошници. Това е много полезно когато готвите голямо количесто храна за цялото семейство, например, когато искате да изпечете два килограма пилешки парти бутчета.

Плюсове на еър фрайър с две кошници:

 • Готвене на два пъти повече храна: Подходящ е за големи семейства или за приготвяне на отделни ястия едновременно.
 • Печели време: Готвенето на две различни ястия едновременно може да ви спести време.
 • Гъвкавост: Можете да готвите различни ястия, които изискват различни температури или времена за готвене.
 • По-ефективен: Някои модели с две кошници са по-енергийно ефективни от моделите с една кошница.

Недостатъци на еър фрайър с две кошници:

 • По-висока цена: Еър фрайърите с две кошници обикновено са малко по-скъпи от моделите с една кошница, което е нормално за големите модели, приготвящи двойно повече храна.
 • По-голям размер: Заемат повече място на кухненския плот.

Плюсове и недостатъци на еър фрайър с една кошница:

Преди няколко години си закупих първият ми еър фрайър, той беше с една кошница и работеше перфектно. Наскоро го замених с вече еволюиралата версия с две кошници (поне според мен).

Разбира се и еър фрайъра с една кошница си има своите позитиви и минуси.

Плюсове на еър фрайър с една кошница:

 • По-ниска цена: Еър фрайърите с една кошница обикновено са по-евтини от моделите с две кошници.
 • По-малък размер: Заемат по-малко място на кухненския плот.

Минуси на еър фрайър с една кошница:

 • По-малка вместимост: Не са подходящи за големи семейства или за приготвяне на големи количества храна.
 • По-малко гъвкавост: Не можете да готвите две различни ястия едновременно.
 • По-бавно готвене: Приготвянето на големи количества храна може да отнеме повече време.

Как да прецените дали имате нужда от еър фрайър с две кошници или еър фрайър с една кошница: 

Ако сте попаднали на тази статия след чудене и търсене на въпроса, какъв еър фрайър би бил по-подходящ за вас – с една кошница или с две, нека да ви споделя моите размисли и съвети.

Задайте си следните въпроси:

 1. За колко човека ще готвите: Ако имате по-голямо семейство (поне 3-ма човека), еър фрайър с две кошници ще бъде по-подходящ.
 2. Навици за готвене: Ако често готвите големи количества храна, еър фрайър с две кошници определено ще ви спести време.
 3. Каква храна говите: Ако готвите често месо със зеленчуци, варите яйца (да, в еър фрайъра се варят и яйца) и печете месо, печете филийки и картофки, печете риба и задушавате зеленчуци, то абсолютно ви препоръчвам да си вземете еър фрайър с две кошници. Така по никакъв начин не се смесват миризмите на храните.
 4. Семейството ви се състои от месоядци и вегани/вегетарианци: Ако в семейството ви има месоядци и вегани/вегетарианци и не искате да се смесват животинските ястия със веганските/вегетарианските, то еър фрайъра с две кошници е за вас.
 5. Готвите различна храна от религиозна гледна точка: Ако не искате в един и същи съд да готвите свинско месо със друг вид месо от религиозна гледна точка, то еър фрайъра с две кошници е вашият избор.
 6. Бюджет: Ако разполагате с бюджет от 100-150 лв, то за тази цена ще намерите еър фрайър с една кошница, тъй като те са малко по-еввтини.

Ако сте си задали всички въпроси и имате отговорите, сега може да прочетете, кой е най-добрият еър фрайър с една кошница и кой еър фрайър с две кошници да изберете. Като във втората статия споделям и кой еър фрайър аз използвам и кой беше първият ми еър фрайър.

Силно ви насърчавам да започнете да готвите с еър фрайър.

Свързани статии, прочетете още: