Каква е Разликата между Мултикукър и Еър Фрайър 2024?

Разлика между мултикукър и фрайър

В съвременните кухни уредите стават все по-специализирани и може да е трудно да се разберат разликите между тях.

Един от най-често задаваните въпроси от тези, които искат да закупят най-новите кухненски уреди, е: каква е разликата между мултикукър и еър фрайър?

Отговорът на този въпрос не е веднага очевиден и често има объркване относно това кой уред за коя задача е по-добър. Въпреки това и мултикукърите, и еър фрайърите са чудесни инструменти в кухнята и могат да се използват за създаване на разнообразни ястия. 

Съдържание

Мултикукър и Еър Фрайър в Едно, Има ли Такъв Продукт?

Да, на пазара се предлагат няколко продукта, които съчетават функциите на мултикукър и еър фрайър в едно.

Тези продукти са проектирани така, че да позволяват на потребителите да приготвят голямо разнообразие от ястия, използвайки различни методи на готвене, като например готвене под налягане, бавно готвене, готвене на пара, сотиране и пържене на въздух.

Някои популярни марки, които предлагат такива продукти, са Instant Pot, Ninja Foodi и Cuisinart.

СнимкаПродуктРейтингЦена
Комбиниран мултикукър с еър фрайър Instant Pot, PRO CRISP + AIR FRYER

Комбиниран мултикукър с еър фрайър Instant Pot, PRO CRISP + AIR FRYER

10
ЦЕНА В EMAG
Комбиниран мултикукър с еър фрайър, Instant Pot, DUO CRISP ULTIMATE LID

Комбиниран мултикукър с еър фрайър, Instant Pot, DUO CRISP ULTIMATE LID

10
ЦЕНА В EMAG

Какво е Еър Фрайър?

Еър фрайър е кухненски уред, който използва бързо циркулиращ горещ въздух за приготвяне на храна. Той е проектиран така, че да възпроизвежда текстурата и вкуса на пържената храна, но без изпозлване на мазнина (или с много малко). Храната се поставя в кошница или тава и горещият въздух я приготвя, като в резултат се получават хрупкави и вкусни ястия.

Какво е Мултикукър?

Мултикукърът е кухненски уред, който съчетава множество функции за готвене в едно устройство. Обикновено той може да изпълнява задачи като готвене под налягане, бавно готвене, сотиране, готвене на пара и дори печене. Той е удобен и спестява време, като позволява на потребителите да приготвят с лекота различни ястия.

Каква е Разликата между Мултикукър и Еър Фрайър?

Обобщено: Основната разлика между мултикукъра и еър фрайър е в начина на готвене. Мултикукърът е предназначен за приготвяне на разнообразни ястия по различни методи на готвене, като например готвене под налягане, бавно готвене, готвене на пара, сотиране и др.

От друга страна, еър фрайърът използва горещ въздух за приготвяне на храната, което го прави по-здравословна алтернатива на пърженето. Еър фрайъра обикновено се използваа за приготвяне на хрупкави храни като пилешки крилца, пържени картофи и лучени кръгчета.

Въпреки че и двата уреда са универсални и удобни, те служат за различни цели в кухнята.

Какво Представляват Комбинираните Модели Херметичен Мултикукър + Еър Фрайър?

ТОП ПРЕДЛОЖЕНИЕ
Комбиниран мултикукър с еър фрайър Instant Pot
4.83
 • Капацитет  от 7.6 литра
 • Комбиниран херметичен мултикукър с еър фрайър
 • Функции: 11-в-1
 • С капак за готвене под налягане:
 • С капак за пържене/готвене с горещ въздух Air Fryer
 • Без капак: сотиране
 • Автоматично изключване, Таймер, Температурен контрол, Система за сигурност, Защита против прегряване, Звук при завършване за програмата, Отложен старт, Запазване на топлината, Готвене под налягане
 • Претопляне, Печене, Пържене, Варене, Бавно готвене, Готвене под налягане

Комбинираните модели херметичен мултикукър + еър фрайър са кухненски уреди, които предлагат функционалността на мултикукър и фритюрник с горещ въздух в едно устройство. Тези модели обикновено имат различни режими на готвене, като например готвене под налягане, бавно готвене, готвене на пара, сотиране и пържене без мазнина. 

Херметичните мултикукъри + еър фрайър са проектирани така, че да осигуряват удобство и гъвкавост в кухнята, позволявайки на потребителите да приготвят с лекота широк спектър от ястия. Със способността си да готвят бързо и здравословно, тези комбинирани модели стават все по-популярни сред домашните готвачи.

Мултикукър и Еър Фрайър в Едно Цена?

Средната цена на комбиниран мултикукър и еър фрайър в едно е между 470 и 600 лева.

Еър Фрайър Инстант Пот Мнения

Мненията за Еър Фрайър Инстант Пот като цяло са положителни, като много потребители хвалят неговата гъвкавост и удобство. Той съчетава функциите на фритюрник и тенджера под налягане, като позволява на потребителите да приготвят широк спектър от ястия с по-малко мазнина и за по-малко време. 

Функцията на фритюрника с горещ въздух се оценява заради способността му да създава хрупкави и по-здравословни храни, докато функцията на тенджерата под налягане се възхвалява заради способността ѝ да омекотява месото и да приготвя ястията бързо.

Разлика между мултикукър и фрайър
Каква е Разликата между Мултикукър и Еър Фрайър?

Как да Реша Дали да Купя Мултикукър или Еър Фрайър?

Решението за закупуване на мултикукър или еър фрайър зависи от нуждите и предпочитанията ви за готвене.

Ако искате универсален уред, който може да замени няколко уреда за готвене като бавна тенджера, тенджера под налягане, оризоварка и други, тогава мултикукърът ще бъде по-добрият вариант за вас.

От друга страна, ако искате по-здравословен начин да приготвяте любимите си пържени храни без използване на мазнина, тогава еър фрайъра би бил по-добър избор.

Преди да вземете решение, помислете за вашите готварски навици и нужди.

От тук може да намерите нашите предложения за мултикукъри и еър фрайъри.

В следващата част на тази статия ще разгледаме подробно разликите между мултикукър и еър фрайър, ще определим основните им характеристики и ще обсъдим за кои задачи е най-подходящ всеки един от тези уреди.

1. Мултикукърите са големи уреди, които могат да изпълняват различни задачи, като например готвене на пара, варене и сотиране

ТОП ПРОДУКТ
Мултикукър Tefal Cook4Me CY851130
9.9
 • Капацитет 6 л
 • Цвят - бял
 • Книжка със 150 рецепти
 • Инструкции стъпка по стъпка
 • Функция за готвене под налягане
ТОП ЦЕНА
Мултикукър Philips HD2237/40 All-in-One
9.7
 • Капацитет 6 л
 • Цвят - черен/металик
 • Функция за топло съхранение
 • Функция за предварително зададено готвене
 • Контрол на времето, 9 системи за безопасност
ЛЮБИМ ПРОДУКТ
Мултикукър Bosch MUC11W12
9.5
 • Капацитет 5 л
 • Цвят - бял
 • 48 програми
 • Таймер
 • 940 W

Мултикукърите са универсален кухненски уред, който може да се използва за различни задачи – от готвене на пара и варене до сотиране. Мултикукърите се различават от еър фрайърите по това, че използват комбинация от горещ въздух и влага за приготвяне на храната, докато еър фрайърите разчитат само на горещия въздух.

Мултикукърите обикновено са по-големи от еър фрайърите и често могат да изпълняват множество функции, като например бавно готвене, готвене под налягане и приготвяне на кисело мляко. Освен това мултикукърите често позволяват на потребителите да регулират температурата, времето за готвене и други настройки, за да персонализират времето за готвене и резултатите.

2. Еър фрайърите използват вентилатор за циркулиране на горещ въздух около храната, за да се получи хрупкава текстура без голямо количество масло

ТОП ПРОДУКТ
Фритюрник Tefal Easy Fry XXL EY701D15
9.96
 • Капацитет до 5.6 л, до 8 порции
 • Регулируема температура от 80° C до 200° C
 • 8 предварително зададени програми
 • Таймер до 60 минути
 • Функция за автоматично изключване
 • Незалепващо покритие на съда
 • Свалящи се компоненти, които могат да се почистят в съдомиялна машина.
ТОП ЦЕНА
Фритюрник с горещ въздух Air Fryer Rosberg Premium RP51980C
9.84
 • Терморегулатор 80°C~200°C
 • 60-минутен таймер
 • Кошница за храна: 2.6 литра
 • Демонтиращи се кошница и съд за мазнина, подходящи за съдомиялни машини
 • Капак над бутона за отваряне за допълнителна защита на ръцете
ЛЮБИМ ПРОДУКТ
Фритюрник без мазнина Xiaomi Mi Smart Air Fryer BHR4849EU
9.61
 • 8 програми
 • От 40°C до 200°C: пържене, размразяване и ферментация
 • Повече от 100 рецепти и управление с OLED дисплей
 • 3.5 л контейнер с незалепваща повърхност и неплъзгаща се основа

Еър фрайърите са все по-популярен уред за тези, които искат да се наслаждават на пържени храни с малко или без никаква мазнина. Еър фрайърите използват вентилатор за циркулиране на горещ въздух около храната, за да се получи хрупкава текстура без много мазнина.

Този тип уреди са особено подходящи за приготвяне на пържени картофи, пилешки крилца и други пържени храни. Тези, които искат да намалят количеството мазнини в диетата си, могат да открият, че еър фрайърът е чудесен избор.

3. Мултикукърите обикновено се използват за създаване на ястия в една тенджера, като задушени ястия и супи

Мултикукърите са електрически кухненски уреди, които предлагат удобството да се комбинират няколко функции за готвене в един уред. Обикновено те разполагат с голям, подвижен съд за готвене с няколко предварително програмирани настройки за различни ястия – от супи и яхнии до печено месо и дори сладкиши.

Някои мултикукъри се предлагат и с допълнителни аксесоари като пароварки и дори машини за приготвяне на кисело мляко, които могат да увеличат броя на ястията, които можете да приготвите в един съд.

Мултикукърите обикновено се използват за приготвяне на ястия в една тенджера, например яхнии и супи, и могат да ви помогнат да спестите време и енергия, като същевременно създавате вкусни ястия.

4. Еър фрайърите обикновено се използват за приготвяне на замразени храни, претопляне на остатъци от храна и като цяло за повече печене

Еър фрайърите са чудесно решение за тези, които искат да се наслаждават на пържени храни, без да се налага да използват мазнина. Те използват значително по-малко мазнина от традиционните фритюрници, по-безопасни са за работа и обикновено са по-малки и по-лесни за съхранение.

Еър фрайърите обикновено се използват за приготвяне на замразени храни, претопляне на остатъци и обикновено се използват за повече печене, отколкото мултикукъра.

Нагревателният елемент във еър фрайъра обикновено е разположен близо до горната или страничната част, което позволява по-равномерно разпределение на топлината и помага храната да не залепва. Температурният диапазон на еър фрайъра обикновено е по-нисък от този на мултикукъра, което позволява по-прецизен контрол при приготвянето на деликатни храни.

5. Както мултикукърите, така и еър фрайърите могат да се използват и за печене на торти и хляб

Мултикукърите и еър фрайърите са универсални кухненски уреди, които улесняват приготвянето на храна. Те могат да се използват не само за готвене на пара, пържене, печене и сотиране на различни хранителни продукти, но и за печене на сладкиши и хляб.

И двата уреда се предлагат с различни аксесоари, които осигуряват различни функции, като тави и решетки за фритюрници и кошници за пара и вложки за бавно готвене за мултикукъри. Освен това и двата уреда имат цифрови дисплеи и позволяват на потребителите да изпозлват таймери и други функции за готвене.

6. Еър фрайърите обикновено са по-компактни и по-лесни за съхранение от мултикукърите

Еър фрайърите обикновено са по-малки и компактни от мултикукърите, което ги прави по-лесни за съхранение, когато не се използват. За разлика от мултикукърите, които често изискват голяма площ на работния плот, еър фрайърите обикновено са по-компактни и се прибират по-лесно, когато не се използват.

Освен това те имат по-малко части и заемат по-малко място за съхранение в кухненския шкаф, което ги прави идеални за тези, които предпочитат по-малко претрупана кухня.

7. Мултикукърите често имат повече настройки и опции от еър фрайърите

Когато разглеждате разликите между мултикукър и еър фрайър, една от основните разлики се състои в броя на настройките и опциите, които предлагат. Мултикукърите обикновено имат повече настройки и опции от еър фрайърите, тъй като са предназначени за приготвяне на много повече типове храна.

В допълнение към пърженето използвайки въздух, мултикукърите често могат да готвят на пара, да сотират, да готвят на бавен огън и дори да пекат. Тази повишена гъвкавост ги прави чудесен избор за тези, които искат да имат по-голям контрол върху готвенето.

8. Мултикукърите обикновено са по-скъпи от еър фрайърите

Когато се сравняват разходите за мултикукър и еър фрайър, мултикукърът обикновено е по-скъпият вариант. Това е така, защото мултикукърите обикновено са по-универсални и предлагат повече функции от еър фрайъра.

Докато еър фрайърът може да се използва за пържене и печене, мултикукърът може да прави всичко това и още повече – включително готвене на пара, бавно готвене и готвене под налягане.

За тези, които искат да се възползват максимално от кухненското си оборудване, мултикукърът често е по-добрият избор. За тези, които обаче търсят нещо само за пържене, еър фрайърът  е по-добрият вариант.

В заключение, както мултикукърите, така и еър фрайърите предлагат удобен и бюджетен начин за приготвяне на вкусни ястия. Независимо дали ще изберете мултикукър или еър фрайър, ще можете да се наслаждавате на разнообразни ястия с лекота.

Вземете предвид нуждите и бюджета си, преди да решите кой уред е подходящ за вас. Стига да го използвате правилно, всеки от двата уреда може да ви помогне да създадете вкусни ястия за нула време.

Свързани статии, прочетете още: