10 Най-Добри Еспресо Машини за Тази 2024 Година

Най-Добри Еспресо Машини за Приготвяне на Различни Видове Кафе в Домашни Условия

Еспресото е любима кафена напитка, която се консумира от поколения наред. Нищо не може да се сравни с богатия, наситен вкус и кремообразната текстура на добре приготвено еспресо.

За да приготвите перфектната чаша еспресо, е необходимо да разполагате с подходящото оборудване, а това означава да инвестирате в машина за еспресо.

Когато става въпрос за избор на най-добрата машина за еспресо за вашите нужди, има няколко фактора, които трябва да се вземат предвид.

Видът на еспресото, което искате да приготвяте, степента на контрол, която искате да имате върху процеса на приготвяне, както и бюджетът ви са от решаващо значение. 

Вярно е, че най-добрата еспресо машина за вероятно се намира в специализиран магазин за кафе с интериор, вдъхновен от скандинавските стилове, и струва колкото цената на хубав кола втора употреба.

Но за да извлечете максимума от подобна машина, се нуждаете от много опит в правенето на шотове и приготвянето млякото.

Опитахме се да намерим най-добрите еспресо машини за домашно приготвяне, който – ако не е съвсем на нивото на ценно италианско кафене или на скъпото бруклинско кафене – да има нюансиран вкус, точното количество яркост и киселинност и много малко горчивина.

В тази статия ще разгледаме различните видове еспресо машини и ще дадем препоръки за най-добрите модели на пазара.

Нека да започнем с нашите препоръки за най-добри еспресо машини на нашия пазар.

Съдържание

10-те Най-Добри Еспресо Машини за Тази Година

За този списък с 10-те най-добри еспресо машини избрахме продукти, които имат най-високи оценки и най-голям брой ревюта, които нашият екип успя да прочете и синтезира.

Въз основа на тази информация, ние подбрахме 10 еспресо машини, които да ви представим.

Най-Добри Еспресо Машини за Приготвяне на Различни Видове Кафе в Домашни Условия
Най-Добри Еспресо Машини за Приготвяне на Различни Видове Кафе в Домашни Условия

А ако случайно използвате кафемашина с капсули, разгледайте нашето ревю на най-добрите капсули за многократно ползване за кафе и чай, 18 подбрани поставки за капсули и най-добрите електронни везни за кафе.

1. Най-добрата еспресо машина за начинаещи: Sage Bambino Plus

#1
Breville Bambino Plus
10
 • Автоматичната парна пръчка
 • По-бързо време за загряване: 3 сек.
 • 54-милиметровият портален филтър с 19 грама кафе
 • Предварителна инфузия с ниско налягане
 • Прецизно извличане на еспресо
 • Брой чаши - 2

Това е машината за еспресо, която е най-подходяща за начинащи.

Има някои начини за ръчна настройка на Bambino Plus – можете да зададете различни времена за приготвяне и различни температури на водата, можете да превключите от автоматично запарване на млякото на ръчно, но не е необходимо да докосвате нито един от тях, ако не искате.

Тя има функционалност, която е толкова проста за използване, колкото и някои от машините за начинаещи от наистина начално ниво (които изобщо не препоръчваме), но произвежда кафе напитки, които са по-близки до машини като Solis.

Голямото предимство на тази машина обаче е автоматичното приготвяне на млякото на пара.

Можете да настроите колко пяна искате да има млякото, да поставите каната с мляко под пръчката за пара, да натиснете един бутон и просто да я оставите да работи. Не е необходимо да накланяте каната или дори да я държите.

2. Най-добрата суперавтоматична еспресо машина: Delonghi Eletta Explore

#2
Delonghi Eletta Explore
10
 • Кафе и млечни напитки с натискане на бутон
 • Включително 2 чаши еспресо едновременно
 • Кремообразна и гъста млечна пяна
 • Интегрираната технология за смилане на кафе
 • Контрол на температурата, 1450 W, 15 bar

Delonghi е страхотно гъвкава машина. Еспресото беше добро – не толкова добро, колкото това на Jura, но нещо, което с удоволствие бихме пили след вечеря.

Въпреки това самият брой напитки, с които Eletta Explore може да се справи (повече от 40), е впечатляващ.

Млечните еспресо напитки от Delonghi са гладки и кремообразни и доста различни една от друга, което не винаги се случва с подобни автоматични машини.

При по-нискокачествените машини разликата между лате и капучино всъщност е само в размера. Не така стоят нещата тук, където можете да се спрете на слат уайт (flat white) или макиато.

Тази еспресо машина има и възможност за приготвяне на студена млечна пяна за студено лате или флат уайт (flat white) – и тук наистина надмина очакванията.

И накрая, за една доста сложна машина, тя предлага наистина лесна употреба. Резервоарът за вода е достатъчно голям, за да не се налага да го пълните в продължение на дни.

Уредът ви казва стъпка по стъпка какво да правите, ако не сте сигурни – на каква настройка трябва да е пенообразувателят за мляко, колко лед да добавите, какво да направите, за да изплакнете или почистите машината – и е много ясен за това как да регулирате настройките, за да направите напитките по-силни или по-големи.

Заради качественото си изпълнение на толкова широк спектър от задачи Delonghi Eletta Explore е нашият избор тук.

3. Най-добро съотношение между качество и цена: Еспресо машина Breville Prima Latte VCF045X-01

#3
Breville Prima Latte VCF045X-01
9.74
 • Автоматично капучино и лате макиато
 • Функция разпенване на млякото
 • Самопочистване, 15 бара
 • Резервоар за мляко
 • Възможността за приготвяне на нормално или двойно кафе

Тази еспресо машина е полуавтоматична и може с лекота да приготвя еспресо, капучино и лате макиато. Машината работи с дози и смляно кафе и е оборудвана с една дюза за кафе и система за контрол на температурата на водата.

С екстериор, изработен от издръжлив алуминий и неръждаема стомана, тази машина включва функция за автоматично почистване, както и подвижна тава за капки и контейнер за мляко.

С налягане на помпата от 15 бара, тази машина е проектирана да осигурява оптимално извличане на кафе.

Тя разполага с резервоар за вода с вместимост 1,5 литра и с резервоар за мляко, който може да поеме до 0,5 литра. С тези впечатляващи характеристики този уред със сигурност ще задоволи и най-претенциозните ценители на кафето.

4. Най-добрата еспресо машина с вградена мелница за кафе: Breville Barista Max Plus

#4
Breville Barista Max Plus
9.9
 • Технологията за смилане на кафе Tap & Go 
 • Система Термоблок - получаване на оптимална температура на водата
 • 30 настройки за смилане
 • Тръба за студена пяна, 15 бара
 • Предварително загрято място за съхранение на чашите

Breville Barista Max Pro отива една стъпка по-далеч от повечето машини с вградена мелница, като добавя автоматична система за притискане и дозиране.

Всичко, което трябва да направите, е да натиснете дръжката на държача на филтъра, за да активирате мелницата.

Използването на точно количество кафе всеки път е от ключово значение за последователността и качеството на еспресото, а системата за дозиране успява да осигури тегло на кафето с точност до половин грам всеки път.

Харесва ни и почти мигновеното превключване на температурата на парата за приготвяне на лате, както и възможностите за програмиране.

Тази еспресо машина е най-подходяща за хора, които искат да оптимизират процеса на приготвяне на шот еспресо и отдават приоритет на лесната употреба и последователността на еспресото.

5. Най-компактна и финансово достъпна еспресо машина: Nespresso De’Longhi Essenza Mini

#5
Nespresso De’Longhi Essenza Mini
10
 • 19 бара, 1260 W, 0.6 л
 • Прави 30 сорта кафе
 • Херметично затворените алуминиеви капсули 
 • Приготвяне на кафе за 25 секунди.

С цена под 150 лева Nespresso Essenza Mini е едно от най-достъпните устройства в нашия топ избор на най-добрите кафемашини за еспресо.

Въпреки това тук не се скъпите за богатството на кафето си, като се предлага впечатляващо налягане от 19 бара.

Essenza Mini премахва всички проблеми, свързани със сутрешната доза кафе, като използва системата за капсули Nespresso, за да предложи огромен набор от смеси и зърна.

Това със сигурност е подход без излишни изисквания, без опции за персонализиране и с малко по-дълго време за загряване – около 30 секунди.

Въпреки това, ако се наслаждавате на еспресото и не искате да инвестирате в бариста, това е отлична бюджетна алтернатива.

6. Ръчна еспресо машина, неръждаема стомана, Gaggia Viva Chic

#6
Ръчна еспресо машина Gaggia Viva Chic
10
 • Професионален портафилтър 58 мм
 • 3 сита в комплекта
 • Електромагнитен клапан
 • 1025 W, 15 бара
 • Тип напитка - Еспресо, Дълго еспресо, Гореща вода

Със своя корпус от неръждаема стомана Gaggia Viva Chic има вид на еспресо машина в италианско кафене, но тя не е красив само отвън.

Тя е хубава машина и е единствената, която тествахме в този ценови диапазон, която се доставя с 58-милиметров портафилтър с търговски размери.

Освен това, за разлика от всички останали, които тествахме в този ценови диапазон, тя има ръчно управление, което означава, че трябва да стартирате и спирате всеки шот еспресо с копчето.

Това не е пречка за решаване на проблема (много големи машини за професионалисти имат същата настройка), но е още една стъпка в процеса.

7. Кафеавтомат Jura E8 2020 Professional Aroma Chrom

#7
Кафеавтомат Jura E8 2020 Professional Aroma Chrom
10
 • 1450W, 15 bar
 • 17 вида напитки, Система за мляко
 • Температурни настройки
 • Автоматично смилане на кафе
 • Почистване на системата за млечна пяна с едно докосване

От всички напълно автоматични кафемашини Jura прави най-доброто еспресо, с пълна сила.

Тази автоматична еспресо машина получава висока оценка и за многото си напитки с мляко (стига да са направени с истинско краве мляко, имахме проблеми с овесеното мляко).

Текстурата на млякото при flat whites (флет уайт) кафета и капучино е по-гъста и по-гладка от повечето полуавтоматични еспресо машини.

E8 също е доста тиха. Суперавтоматичните машини могат да издават много шум (те работят усилено!), но нивото на децибелите при смилането и приготвянето на кафето в Jura е сравнително ниско.

Смятаме, че Jura E8 е чудесна машина и я препоръчваме, особено ако не сте любители на студеното кафе.

8. Кафеавтомат De’Longhi Magnifica Evo

#8
Кафеавтомат De'Longhi Magnifica Evo
9.88
 • Гарафа за мляко със система LatteCrema
 • 15 bar, 1450 W, 1,8 л
 • Брой на приготвяните продукти - 6
 • Брой на дюзите за кафе - 2
 • Автоматично почистване
 • Температурни настройки

De’Longhi Magnifica Evo умалена версия на Eletta Explore както физически (има по-малки размери), така и по отношение на това, което може да прави (прави само седем различни напитки).

Приготвя много хубаво еспресо, но млякото не излиза толкова гладко, колкото при Eletta Explore. Хареса ни, че е по-малка, а фактът, че е и по-евтина, не е никак маловажен. 

9. Кафеавтомат Jura Z10

#9
Кафеавтомат Jura Z10
10
 • 32 напитки, One Touch, WiFi Connect
 • Product Recognizing Grinder (P.R.G.)
 • Студен специалитет - изключително свеж
 • Термо блок от осмо поколение -  позволява на водата да тече през смляното кафе на няколко нива.

Напълно автоматична еспресо кафемашина измерва и смила зърната и прави вашия шот еспресо.

Всичко, което трябва да направите, е да напълните резервоара за вода и да допълвате кафените зърна, а Jura ще ви приготви еспресо напитка по ваш избор с натискането на един бутон.

Това е толкова сложно, колкото да поставите капсула в машина Nespresso – не се налага да мелите зърна или да притискате портафилтър.

В това няма нищо лошо – и ако предпочитате лекотата на използване на автоматична еспресо машина и можете да си позволите цената, препоръчваме ви Jura.

10. Автоматична еспресо машина Philips 3200 LatteGo

#10
Автоматична еспресо машина Philips 3200 LatteGo
9.8
 • Мощност: 1500 W
 • Налягане: 15 бара
 • Подходящо за: Кафе на зърна, Мляно кафе
 • Напитки с кафе: Еспресо, Кафе, Гореща вода, Американо, Капучино, Лате макиато

Серията Philips 3200 не е евтина, но предлага много. Тази машина за еспресо позволява на потребителя да създава напитки, които обикновено изискват опит на ниво бариста, само с натискането на един бутон.

Тя се предлага с няколко настройки, включително еспресо, гореща вода, капучино, кафе, лате макиато и американо. Освен това има възможност да персонализирате избора си по сила, размер и количество на приготвеното на пара мляко.

Направеното от тази еспресо машина кафе има добър вкус и не е прекалено горчиво.

Въпреки че като цяло останахме доволни от резултатите, вкусът му можеше да бъде по-силен. Тази машина е подходяща за тези, които не обичат много силно и горчиво кафе.

Подобни резултати установихме и след приготвяне на мляко на пара – макар че то запази формата си, не беше толкова гъсто, колкото би могло да бъде. Въпреки това, макар че цялостното представяне беше донякъде средно, 

И тъй като приставките се свалят и почистват лесно (частите на LatteGo могат да се поставят дори в съдомиялна машина), това е хубаво предложение, ако цените преди всичко простотата.

Какви Характеристики да Търсим в Еспресо Машините?

Нека да разгледаме най-важните характеристики на енда добра еспресо машина за изпозлване в домашни условия.

Доколко добре машината контролира температурата и налягането?

Налягането и температурата на водата трябва да са постоянни, а налягането не трябва да е твърде високо за приготвяне на еспресо.

Както отбелязахме по-горе, то се приготвя най-добре при налягане от около 9-10 бара, а идеалната температура на водата е около 195 °F.

Обикновено колкото по-скъпа е машината, толкова по-добро е вътрешното оборудване, регулиращо тези два фактора.

Почти всички машини, които ни харесаха, имаха PID контролери, които вършеха тази работа.

Основният проблем на евтините машини за еспресо (например под 305 лв) е, че в тях липсва PID, което означава, че температурата на водата за приготвяне може да се колебае и да доведе до непостоянни резултати.

По-скъпите еспресо машини често рекламират, че имат 15 или 20 бара налягане като предимство, но по-високото налягане не е приоритет, а твърде голямото налягане всъщност може да доведе до прекомерна екстракция и горчивина в шот еспресо.

Затова е добре да търсим еспресо машина с добър контрол на температурата и налягането.

Колко добре пръчката за пара включва въздуха?

Може ли пръчката да изпомпва пара и въздух в млякото, за да се получи кадифена, пенеста текстура?

По-лошите парови пръчки правят гигантски въздушни мехурчета, които бързо се пукат, и само вкарват въздух в млякото, без да вкарват пяна постоянно в него.

Затова трябва да се потърси еспресо машина с парна пръчка, която да произвежда постоянно мляко с пара.

Колко лесно е да се настрои и използва машината за еспресо?

Еспресо машините могат да бъдат плашещи.

Искахме нещо, което не изисква да се чете ръководство с размер на роман, да се гледат много видеоклипове в YouTube или да се четат тонове статии за правене на еспресо.

Да, приготвянето на еспресо изисква известно обучение дори и при домашното правене на еспресо.

Това е част от забавлението, но еспресо машината не бива да обезкуражава потребителя да се използва след изваждането ѝ от кутията.

Какъв е вкусът на еспресото?

Балансирано ли е еспресото? Беше ли прекалено горчиво?

Преди всичко искаме да получим изстрел с нюансиран вкус, с известна сладост и яркост, а не с пепел или горчивина.

Какъв Вид Еспресо Машина е Подходяща за Вас?

Когато повечето статиите поставят подобни въпроси, те често не дават много отговори, а се задълбочават да отговорят на този въпрос точно толкова, колкото е дълбок и слоя на каймака на евтино еспресо.

И макар че вие познавате себе си и нуждите си по-добре от нас, ние поне ще се опитаме да ви дадем достатъчно информация, за да направите правилен избор относно какъв вид еспресо машина да си купите.

Първо нека уточним за какви видове еспресо машини става дума тук, а те са три: автоматични (или суперавтоматични), полуавтоматични и ръчни.

Какво представлява суперавтоматичната еспресо машина?

Суперавтоматичната машина е машина за еспресо, която върши цялата работа вместо вас.

Когато просто натиснете един бутон, вътрешна мелница смила зърната, вътрешен механизъм ги уплътнява, водата преминава под достатъчно налягане, а при по-скъпите автоматични машини млякото се запарва и се разпределя в напитката.

Суперавтоматичните машини обикновено предлагат няколко варианта на напитки, като лате, капучино, плоски бели кафета, еспресо, американо и обикновено капково кафе.

За кого е подходяща суперавтоматичната еспресо машина?

Доброто приготвяне на еспресо изисква много прецизност и някои хора просто не искат да прекарват времето си в тази конкретна област, за да научат всички тънкости.

Една добра супер автоматична машина ще ви помогне да постигнете отличното еспресо.

Казваме, че това е по-голямата част от пътя, тъй като с цялата тази лекота на използване идва и известен компромис във вкуса.

Дегустационните нотки често са приглушени в сравнение с други видове машини и не можете да определите конкретните вкусове, които бихте могли да харесате.

Ако ви харесва това, което получавате в Starbucks например, със супер автоматичната еспресо машина вашето кафе ще бъде подобрено и ще изисква много малко усилия от ваша страна.

Тези кафемашини са чудесни и за хора, които мразят да почистват, защото всичко се случва вътре в машината.

Цялата тази автоматизация обаче е свързана с високи цени.

Ако искате машина, която може да разпенва мляко, трябва да сте готови да платите над 1500 лева.

Също така може да разгледате този списък с най-добрите уреди за разпенване на мляко.

Евтините автоматични машини, както и евтините машини за еспресо като цяло, просто не правят много добро кафе.

Какво представлява полуавтоматичната еспресо машина?

Както подсказва и името, полуавтоматичната машина върши част от работата вместо вас, но изисква от вас сами да извършите детайлната работа по смилане и слагане на кафето.

Някои машини имат вградени мелници, но за разлика от супер автоматичните машини, потребителите все още трябва да пълнят портафилтъра със смляно кафе.

Тези вградени мелнички, между другото, имат тенденцията да са недостатъчно мощни и да нямат достатъчно настройки за смилане, така че, с няколко изключения, бихме препоръчали да имате отделна мелничка за кафе.

След като сте смлели и натрошили кафето с полуавтоматичната машина, заключвате портафилтъра и натискате бутона за приготвяне.

Някои машини, като еспресомашините на Breville например, приготвят кафе за предварително зададено време, което можете да регулирате.

Други, като Gaggia, изискват от вас да стартирате и да спрете варенето.

Това означава, че получавате точното количество кафе, но също така означава, че трябва да обръщате внимание на машината по време на целия процес.

Що се отнася до приготвянето на млечни напитки, полуавтоматичните машини обикновено имат парна пръчка, под която поставяте кана с мляко.

Те изискват известна практика, за да се използват добре, и ще трябва да следите млякото в каната, за да сте сигурни, че то излиза гъсто и кадифено, без прекалено много мехурчета.

За кого е подходяща полуавтоматичната еспресо машина?

В по-голямата си част това са кафемашини за любители на кафето, които искат еспресото им да е по-практично.

Висококачествените машини за професионалисти, които наистина се доближават най-много до кафене, са полуавтоматични, а по-евтините модели, като Infuser на Breville, предлагат процес на приготвяне, който все още може да се персонализира.

Някои полуавтоматични кафемашини могат да бъдат снизходителни към твърде грубото смилане или твърде мекото уплътняване, но повечето не са, така че трябва да искате да се потрудите, поне малко, за сутрешната си напитка.

Все пак наградата е еспресо напитка с точно желания ароматен профил.

Какво представлява ръчната еспресо машина?

Най-разпространеният тип ръчна машина за еспресо е лостовата.

Смилате и уплътнявате, както при полуавтоматичната машина, но след това трябва да издърпате лоста, за да прокарате водата през кафето с помощта на собствената си сила – около 35 килограма натиск, ако трябва да сме точни.

Голяма част от тези машини с лост са красиви метални произведения, които наистина изглеждат красиво на плота, но обикновено струват точно толкова, колкото и хубавите полуавтоматични машини.

Някои лостови машини на професионално ниво струват хиляди долари.

Лостовите машини на Flair са все така висококачествени, но на много по-достъпни цени.

Машините с бутало, като тези на Wacaco, са друг вид ръчни еспресо машини, през които се прекарва вода чрез стискане, и също са на разумна цена.

И накрая, може да чуете, че продукти като мока-пот се наричат ръчни еспресо машини, но ние не ги разглеждаме тук, защото според нашия опит просто не сме получили резултати, които да считаме за действително еспресо. 

За кого е подходяща ръчната еспресо машина?

Този въпрос е малко труден, тъй като, макар че машини като Flair Pro 2 и Wacaco Picopresso могат да приготвят чудесно еспресо, равностойно на много качествени електрически машини, установихме, че те са много по-трудоемки и разхвърляни, така че е трудно да се оправдае изборът им пред еспресомашина с щепсел.

Двете ситуации, в които бихме избрали ръчна машина, са: когато бюджетът е от първостепенно значение и ако някой иска да прави еспресо, докато пътува.

Flair Pro 2 струва по-малко от 700 лв, а Picopresso – по-малко от 350 лв. Ако се опитате да си купите полуавтоматична машина за толкова пари, ще останете разочаровани.

И двете машини също така се опаковат доста добре и могат да се поберат в раница, така че са лесни за вземане и използване в офиса или на почивка.

В заключените, за да се сдобиете с качествена полуавтоматична машина за еспресо, тя ще ви струва 800-1200 лева плюс още няколкостотин лева за мелница.

Но в този ценови диапазон има няколко добри варианта.

Ние обаче харесваме Breville Barista Express Impress най-добре от всички, благодарение на високото качество на еспресото, конструкцията “всичко в едно,” интелигентно проектирания механизъм за трамбоване и ефективната пръчка за пара.

Ако искате машина, която да върши по-голямата част от тежката работа вместо вас, Breville Bambino Plus е чудесен избор.

А ако търсите уред с качество на кафене, ние харесахме Diletta Mio.

Свързани статии, прочетете още: