Как да Блокирам Профил във Фейсбук? Стъпка по Стъпка

Written By napravigotaka  |  Facebook, How to  |  0 Comments

Как да блокирам профил във фейсбук

Има много причини, поради които може да искате да блокирате някого във Facebook, от защита на поверителността ви до това да се погрижите за психичното си здраве.

И каквато и да е причината, вие сте напълно прави да го направите това.

Блокирането на някого във Facebook е начин да се предпазите от токсични хора, тормоз или хора, с които не искате да общувате.

В това Facebook ръководство ще ви покажем как да блокирате някого, използващ Facebook от настолен компютър/лаптоп и мобилното приложение Facebook за iOS и Android.

Ако нямате време да прочетете цялото ръководство, ето как да блокирате профил във фейсбук, обяснено по най-бързия начин.

  • Настолен компютър: Кликнете върху стрелка надолу от десния горен ъгъл и отидете на Настройки и поверителност > Настройки > Блокиране. До Блокиране на потребители въведете потребителско име но човека, когото искате да блокирате, след което изберете Блокиране.
  • Приложение: Отидете на страницата на потребителя, когото искате да блокирате, и изберете Повече (More) (икона с три точки) > Блокиране. Изберете Блокиране, за да потвърдите.

Блокиран потребител не може да комуникира с вас или да вижда публикациите ви. По същия начин, вие не можете да видите техните публикации.

Какво Означава да „Блокираш“ Някого във Facebook?

Когато блокирате някого във Facebook, той вече няма да може да вижда нещата, които публикувате във вашия профил.

Те няма да могат да ви отбелязват в собствените си публикации във Facebook, снимки или публикации от общи приятели.

Те не могат да ви изпратят никакви покани за събития или присъединяване към групи и не могат да ви изпратят съобщения.

Ако блокирате някого, с когото сте приятели, автоматично ще прекратите Фейбсук приятелството си с него.

Хората няма да бъдат уведомени, когато ги блокирате.

Как да Блокирате Профил във Фейсбук от Настолен Компютър – Стъпка по Стъпка Инструкции

Лесно е да блокирате профил във Facebook през вашия десктоп от настолен компютър с Windows, Mac или Linux.

  1. Отидете на Facebook.com като изпозлвате браузър (Chrome, Firefox, Endge, и т.н.т.)
  2. Кликнете върху иконата на Акаунт ви от горния десен ъгъл (стрелка надолу).
  3. Кликнете върху Настройки и поверителност.
  4. Изберете Настройки.
  5. От левия панел на менюто изберете Блокиране.
  6. В полето Блокиране на потребители въведете името на лицето или страницата, които искате да блокирате, след което изберете Блокиране.
  7. В списъка Блокиране на хора изберете конкретния човек или страница, които искате да блокирате, и след това изберете Блокиране.
  8. Ще се появи поле за потвърждение, което обяснява последиците от блокирането на някого. За да продължите, изберете Блокиране [името на човека, когото искате да блокирате].
  9. С тази стъпка вече блокирахте потребителя във Facebook и името му ще се покаже във вашия списък с блокирани потребители.

Съвет: Друга възможност е да отидете на страницата на потребителския профил на лицето, което искате да блокирате, и да изберете трите точки от горната дясна лента с меню. Изберете Блокиране, след което изберете Блокиране отново, за да потвърдите.

  1. Ако все пак промените решението си, изберете Отблокиране > Потвърждаване, за да отблокирате този потребител. Ще трябва да изпратите друга заявка за приятелство, за да възстановите всички контакти. 

Съвет: След като отблокирате някого, трябва да изчакате няколко дни, преди да можете да го блокирате отново.

Как да Блокирате Профил във Фейсбук от Мобилното Приложението на Facebook – Стъпка по Стъпка Инструкции

Възможно е също така да блокирате профил във Фейсбук с помощта на мобилното приложение на Facebook за iOS или Android.

  1. Отидете на страницата на потребителския профил на лицето, което искате да блокирате.
  2. Кликнете върху Повече (More) (трите точки) под и вдясно от името на лицето, което искате да блокирате.
  3. Кликнете върху Блокиране.
  4. Ще се появи нов прозорец за потвърждение, киликнете отново върху Блокиране.

Забележка: Като алтернатива, кликнете върху иконата на Facebook в долното меню и след това кликнете върху Настройки > Блокиране. Кликнете върху Добавяне към списъка с блокирани и след това въведете името на лицето, което искате да блокирате. Кликнете върху Блокиране и след това кликнете отново върху Блокиране, за да потвърдите.

  1. С тази стъпка вие окончателно блокирахте въпросния профил във Фейбсук.

Забележка: За да отблокирате лицето, кликнете върху иконата на Facebook в долното меню и след това кликнете върху Настройки > Блокиране. Кликнете върху Отблокиране до името на блокирания човек.

Какви са Разликите между Блокиране (Blocking), Отлагане (Snoozing), Прекратяване на Следване (Unfollow) или Премахване на Приятелството (Unfriending)

Блокирането е различно от премахване на приятелство, отлаганетили прекратяване на следване на някого.

Преди да решите да блокирате някого, вижте дали друго действие може да е по-подходящо.

Отлагане (Snoozing)

Когато “отложите” (snooze) приятел във Facebook, няма да виждате публикациите му в продължение на 30 дни, което е изключително полезно ако в този период даденото лице поства токсично съдържание, което ви натоварва.

След което може да решите дали този човек заслужава да бъде блокиран.

Прекратяване на следване (Unfollow)

Прекратяването на следwaneto означава, че няма да виждате нечии публикации, което е полезно, ако искате да поддържате връзка, но не искате да виждате това, което вашият приятел споделя.

Лесно е да последвате човека отново, ако промените решението си.

Премахване на приятелство (Unfriending)

Прекратяването на приятелството отнема едно ниво нагоре, премахвайки публикациите на човека от вашия фийд (feed) и не му позволява да вижда вашите непублични (ограничени) публикации.

Ако промените решението си, изпратете им нова покана за приятелство, за да възобновите връзката си.

Блокиране (Blocking)

Блокирането е по-сериозно от другите опции.

Когато блокирате потребител във Facebook, той не може да комуникира с вас или да вижда нещата, които публикувате, и вие няма да виждате нито една от техните публикации или коментари.

Ще бъде все едно сте невидими един за друг във Facebook.

Блокираният потребител не може да ви покани на събития, да види вашия профил или да ви изпрати съобщение през Messenger.

Ако искате да отблокирате дадения профил, трябва да му изпратете нова покана за приятелство.

Съвет: Можете да блокирате всеки във Facebook, независимо дали ви е приятел във Facebook или не.

Какви са Причините за Блокиране на Профил във Фейсбук?

Има няколко причини поради които хората блокират други профили във Facebook.

Ако имате опасения за преследване, тормоз или малтретиране, блокирането на някого във Facebook му дава по-малък достъп до живота ви.

Ако има разногласия между приятели или членове на семейството, някой може да избере да блокира потребител, за да предотврати потенциални бъдещи негативни взаимодействия.

Важно: Каквито и да са причините да блокирате някого, блокирането е анонимно. Facebook не уведомява блокираните лица за техния статус на блокиране.

Това е ваше лично право да блокирате профил, който не желаете да има достъп до вашия живот и нешата, които споделяте във Фейсбук.

Свързани теми, прочетете още: